Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De begravningsregalier som stals från Strängnäs domkyrka tros ha hittats. Arkivbild.

Stulna regalierna till rätta

De stulna regalierna från Strängnäs domkyrka har av allt att döma hittats, uppger polisen på sin hemsida. Enligt Åklagarmyndigheten har hela bytet återfunnits. Efter beskedet ställdes den pågående rättegången om stölden in.

Fyndet gjordes i Stockholmsområdet. Nu arbetar myndigheterna med att få bekräftat till hundra procent att det är regalierna som återfunnits.

Åklagare Reena Devgun säger rättegången avbryts då förundersökningen ska upptas. Senast på fredag ska åklagaren meddela tingsrätten när förundersökningen kan vara färdig, rapporterar SVT.

Polisen skriver på sin hemsida att allt tyder på att Karl IX:s stulna begravningsregalier, med ett uppskattat värde på 65 miljoner kronor, har hittats i Stockholmsområdet. De skriver också att polisarbetet har koncentrerats mot en kriminell gruppering i Stockholm.

Det är en 22-årig man som står inför rätta, misstänkt för stölden av regalierna i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol. Mannen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt.

Åklagaren Reena Devgun har sagt att man tror att minst en person till har deltagit vid stölden. I rätten har hon redogjort för teknik bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av hans blod som har hittats på brottplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som kunnat knytas till mannens bil.

I dag skulle ha varit den sista rättegångsdagen, vilket nu förändras i och med de nya fynden. SVT rapporterar att den åtalade mannens försvarsadvokat Johan Eriksson yrkade på att hans klient skulle försättas på fri fot, vilket åklagare Reena Deevgun motsatte sig. Tingsrätten har ännu inte fattat beslut i frågan.