Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Laxvik, som arbetar i kaféet på Ikea i Kungens Kurva söder om Stockholm, skriver sina kondoleanser i varuhusets entré efter beskedet att Ikeas grundare Ingvar Kamprad gått bort.

Superentreprenören Ingvar Kamprad hyllas

Ikeas grundare Ingvar Kamprad somnade in hemma i Småland, där allting började för typ 75 år sedan. Som en av våra största entreprenörer satte han Sverige på världskartan med platta paket och sexkantnyckel.

Möbel- och heminredningsjätten Ikea meddelade på söndagen att Ingvar Kamprad gått bort efter en kort tids sjukdom, 91 år gammal.

Kamprad dog på sin gård utanför Liatorp i Älmhults kommun, dit han flyttade från Schweiz 2013 efter att ha bott utomlands över 40 år.

Reaktionerna på dödsbudet kom snabbt, såväl nationellt som internationellt. Länge låg det som toppnyhet på brittiska BBC:s sajt.

"Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal." skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT.

Sorg på varuhusen

Jesper Brodin, Ikeas vd och koncernchef, vittnar om en sorgesam dag för alla inom Ikea, även om det funnits en mental beredskap med tanke på Kamprads höga ålder.

- Ingvar lämnar efter sig en vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna. Men också ett antal värderingar som jag tror kommer från de småländska rötterna och från svenska demokratiska värderingar. När vi tar med oss dem ut i världen så känns de allt mer relevanta och moderna, säger Brodin till TT.

På Ikeavaruhuset i hembygdens Älmhult lade folk ut blommor och ljus vid ingången. Och där liksom andra Ikeavaruhus fanns kondoleansböcker att skriva minnesord i.

"Envis jäkla smålänning"

- Han kom ju från en liten ort utanför Älmhult. I själ och hjärta var han en envis jäkla smålänning med båda fötterna i myllan, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som rankar Kamprad som en av de fem bästa entreprenörerna genom alla tider.

- Ingvar Kamprad och Ikea är kanske den person och det företag som har betytt mest för Sverigebilden utomlands av alla svenska företag. Var man än kommer i världen möts man av ett Ikea eller en människa som har en relation till Ikea som med sina platta paket gjorde möbler tillgångliga för hundratals miljoner människor världen, säger LO-basen till TT.

Den extremt driftige 17-åringen bildade Ikea 1943. Företaget sålde pennor, ramar, plånböcker etcera. Möblerna kom först 1948.

Svenskt näringslivs ordförande Fredrik Persson betonar Kamprads bidrag till Sveriges välståndsutveckling: "Han visade vad som är möjligt och inspirerade många andra."

Ett stort hjärta

Centerledaren Annie Lööf, smålänning precis som LO-basen, har ofta citerat Ikeagrundaren i sina tal:

- När jag åker runt i världen brukar det vara lätt att säga att jag kommer från Ikea-land där Ikea en gång startade.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Kamprad blev nära vänner efter att Bucht lyckats övertala Kamprad om att öppna ett Ikea-varuhus i Haparanda där Bucht var kommunalråd.

- Vi brukade ofta ringa till varandra och han brukade alltid fråga ”hur är det med din lilla mamma? Krama henne från mig”. Han hade ett stort hjärta.

Mörka fläckar

Men även solen har sina fläckar. Thorwaldsson tar dels upp Ikeas "fruktansvärt aggressiva skatteplanering", dels Ikeas dåliga anställningsvillkor i vissa länder, dels Kamprads nazistiska dragning på 40- och 50-talen.

- När han väl bestämde sig för att berätta öppet om det, tyckte jag att han gjorde det på ett bra sätt. Han förnekade aldrig att han hade böjelser för nazismen tidigt och när detta så småningom uppdagades ägnade han mycket tid resten av livet med att göra avbön från sina idéer som ung, säger LO-basen.

Kamprad drogs periodvis även med alkoholproblem, vilket han öppet berättat om.

Utmanande skatteupplägg

Strax före jul rapporterade tidningen Financial Times att Ikeakocernen misstänks ha utnyttjat diverse kryphål i skattesystemen i Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Liechtenstein. Genom att bland annat flytta royalty mellan länderna ska nära en miljard euro (nästan 10 miljarder kronor) ha undvikits i skatt 2009–2014.

Nu utreder EU-kommissionen holdingbolaget Inter Ikea Systems i Nederländerna som äger Ikeas varumärke.

- Jag förväntar mig att bolag betalar skatt och är transparenta. Från tid till annan sker det en granskning av stora svenska bolag, inklusive Ikea, och så ska det vara, säger näringsministern Mikael Damberg (S) till TT.

TT: Har Ikea betalat den skatt bolaget borde i Sverige?

- Jag är ingen skattejurist och har svårt att bedöma det.