För nyblivna mammor som kan och vill amma behövs ibland råd från amningsmottagningar för att få rätt position vid bröstet. Men i semestertider begränsas hjälpen då flera mottagningar är stängda. Arkivbild.
För nyblivna mammor som kan och vill amma behövs ibland råd från amningsmottagningar för att få rätt position vid bröstet. Men i semestertider begränsas hjälpen då flera mottagningar är stängda. Arkivbild.

Svårare få amningshjälp i semestertider

Det är inte bara förlossningsvården som har en hög arbetsbelastning i semestertider. Det ansträngda läget märks även runt om på landets amningsmottagningar och BB:s eftervårdsavdelningar.

ANNONS
|

Barnmorskebristen är nationell och barnmorskor tas från eftervårdsmottagningar på sjukhusen, där amningshjälpen ofta ingår, till förlossningsavdelningarna, visar en rundringning som TT har gjort.

På en del sjukhus, som vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, är amningsmottagningen stängd hela sommaren.

- Vi har inte barnmorskor så att vi kan täcka alla passen, säger vårdenhetschef Marie Björfjäll på sjukhusets BB-avdelning.

Hon är också barnmorska och jobbar i sommar ute på avdelningen. Läget är ansträngt för alla, enligt Marie Björfjäll.

ANNONS

Men hon understryker att alla som ringer och behöver hjälp också får det. Till exempel finns det alltid en amningsbarnmorska som är i tjänst på BB-avdelningen.

Forskare kritisk

Bröstmjölk är enligt den nationella amningsrekommendationen från Livsmedelsverket den bästa maten för barnet de sex första månaderna. Barnmorskan Lina Palmér är programansvarig för barnmorskeutbildningen vid Högskolan i Borås och forskar inom amning.

- Jag har sett hur ett amningsproblem eller svårighet kan påverka kvinnan, barnet och hela familjen negativt. Hur dåligt man mår om man inte får amningen att fungera. Men också hur bra man kan må när det också fungerar, säger hon.

Semesterstängda mottagningar gör att kvinnor som kan och vill amma inte får goda förutsättningarna, enligt Lina Palmér.

- Det är så lätt att säga att amning är bra. Men så gör vi inget för att hjälpa kvinnor utan vi förmodar att de ska klara det på egen hand. Vi kan inte ha en amningsrekommendation om vi inte också hjälper kvinnor och barn att amma, säger hon.

ANNONS

Annat läge i norr

Amningsmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg har stängt under fyra veckor, enligt hemsidan. På Södersjukhuset i Stockholm står det på amningsmottagningens hemsida: "Att amma sitt barn är inte alltid lätt eller självklart. Med hjälp och stöd kan du lyckas hitta ditt eget sätt att förhålla dig till amning och få en god relation till barnet. I de allra flesta fall fungerar amningen bra inom några veckor."

Och sedan med tillägget att amningscentrum helt har stängt från första veckan i juli och att mottagningen öppnar igen den 21 augusti.

På sjukhusen i Norrbotten har ingen eftervårdsmottagning, där amningshjälpen ingår, behövt stänga helt på grund av resursbrist, enligt Marlene Furbeck, enhetschef på BB Sunderbyn utanför Luleå.

- Jag tror att vi har ett annat läge här hos oss, säger hon.

Pensionerade eller semester- och helglediga barnmorskor från primärvården, såsom MVC, har i stället hjälpt till att fylla schemaluckorna i förlossningsvården.

TT
Fakta: Amningsråd på BB

Till en amningsmottagning söker sig de kvinnor som kan och vill amma men som behöver hjälp med att lägga barnet rätt mot bröstet, upptäcka en infektion eller på annat sätt få stöttning i ammandet.

Region Norrbotten har samlat tips och råd från personal inom mödravård, förlossning, BB och barnavård på sajten bebisinorr.se.

För en mamma som kan och vill amma görs en så kallad amningsobservation under tiden på BB. Det innebär att personalen ber att få se en amning, för att kontrollera att barnet suger med ett bra tag och i en bra position.

Rätt tag och rätt position förebygger sår på brösten, gör att bröstet töms på bröstmjölk på ett effektivt sätt och minskar risken för mjölkstockning.

Källa: bebisinorr.se

Fakta: Amningshjälp under sommaren

Så här ser amningshjälpen ut vid några av landets olika mottagningar.

Södersjukhuset i Stockholm: Amningsmottagningen är stängd från första veckan i juli till 21 augusti.

I Stockholm öppnades i maj en amningsmottagning i centrum. Den drivs av projektgruppen Amsak, Amningssakkunniga i Stockholms län. På mottagningen arbetar barnmorskor och amningsspecialister. Projektet finansieras av Sveriges kommuner och landsting (SKL). Stängd veckorna 30 och 31.

Amningsmottagningar/eftervårdsavdelningar i region Norrbotten: Ordinarie öppettider, förutom Piteå som har begränsade öppettider på sin mottagning.

Amningsmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg: Stängd mellan 17 juli och 13 augusti.

Amningsmottagningen vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås: Stängd i sommar.

Källa: TT och respektive sjukhus hemsidor, samt Amsak amningsmottagning

ANNONS