Linnea Spindel hade inte svårt att bestämma sig.
Linnea Spindel hade inte svårt att bestämma sig.

Svårt eller lätt – väljarnas åsikter går isär

För mycket känslor, för lite fakta eller ett enkelt val – åsikterna bland väljare går isär inför valdagen i morgon.

ANNONS
|

Klimat- och miljöfrågor är enligt opinionsundersökningarna viktiga för många väljare i helgens val.

I centrala Göteborg listar flera väljare som TT pratat med just klimat och miljö som den allra viktigaste valfrågan.

En av dem är Linnéa Spindel, som redan röstat och inte hade svårt att bestämma sig. Hon tycker att valrörelsen har varit "lite fram och tillbaka".

- Men från det partiet som jag röstat på, tycker jag att informationen varit bra, säger Spindel.

ANNONS

Beslutet var enkelt även för Arne Nilsson, som just parkerat sin cykel när TT kommer och frågar. Han tänker rösta på valdagen.

- Miljön är den viktigaste frågan, sägen Nilsson som efterlyser mera information om hur beslutsordningen i EU fungerar.

- Det har jag saknat, i media tänker jag mest på. Men det kanske beror på att jag inte följt med tillräckligt, medger han.

Valkompass hjälpte

En som hade svårare att bestämma sig var Axel Larsson.

- Att sätta sig in i frågorna stod länge på listan "att göra" i min mobil. Till slut bockade jag väl av den, men det är intressant att det tar emot så mycket, att EU-valet känns så långt borta, säger Larsson.

ANNONS

Nu har han ändå röstat.

- Jag hade mycket hjälp av valkompassen på SVT:s hemsida. Klimatet är den viktigaste frågan, definitivt, tycker Axel Larsson.

Samtidigt i Bromma i Stockholm berättar 75-årige Jan Bjärnum att det är självklart för honom att rösta i EU-valet.

- Jag följer debatten noggrant och jag tycker att valrörelsen har varit lite för mycket emotionell och för lite faktamässig. Det har handlat för lite om handelsfrågan, även om de andra frågorna såklart också är viktiga, säger Jan Bjärnum.

I Stockholm är även Margareta Åberg från Kalmar på väg för att besöka nyöppnade Nationalmuseum. Hon har redan gjort sitt val till EU-parlamentet.

- Vi gjorde en sådan där valkompass, min man och jag, och då kom vi fram till vad vi skulle rösta på, säger hon.

ANNONS

"Klimatet mest akut"

I Stockholm befinner sig också Lars Lidman och Siv Brännström Lidman på besök från Skellefteå. De har båda röstat och tyckte inte att det var svårt att välja parti.

- Vi behöver jobba tillsammans i EU för att få mer klokskap, säger Siv Brännström Lidman.

- Migrationsfrågan är viktig. Den delar högern och vänstern. Vi är för en kontrollerad invandring, för det är viktigt att hjälpa, säger Lars Lidman.

På Vänsterpartiets valspurt som hölls på Medborgarplatsen i Stockholm deltog väljaren Sara Lindberg. Själv har hon förtidsröstat, och gläds åt att så många engagerat sig i årets val.

- Jag tycker att vi har ett mycket bättre uppsving på valdeltagandet i år, det känns som att det är fler som är med och röstar och jag tycker att det är jättebra, säger Sara Lindberg.

ANNONS

På Medborgarplatsen befann sig också Luz Corzo och Francisco Corzo, som båda planerar att rösta i morgon på valdagen.

- De viktigaste valfrågorna för mig är klimatfrågan och arbetet mot rasismen i Europa. Klimatet för att det är den mest akuta frågan, och rasismen för att den hotar demokratin i Europa, den hotar ekonomin och förutsättningarna för våra ungdomar när det kommer till möjligheterna att exempelvis studera, säger Luz Corzo.

TT

ANNONS