Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Generallöjtnant Dennis Gyllensporre blir ny befälhavare för FN:s militära insats i Mali, Minusma. Här är han med försvarsminister Peter Hultqvist (S) till höger. Arkivbild.

Svensk blir ny befälhavare i Mali

Svenske generallöjtnanten Dennis Gyllensporre har utsetts till befälhavare för FN:s militära insats i Mali, en av organisationens största fredsbevarande insatser.

Det är första gången på 25 år som en svensk får en så tung post inom FN:s internationella insatser, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Jag är både stolt och glad över att ha fått det här uppdraget. Men jag är samtidigt ödmjuk inför att det är en mycket utmanande uppgift, säger Dennis Gyllensporre till Ekot.

I dag är han chef för Försvarsmaktens högkvarter. Hans nya uppdrag blir som befälhavare för Minusma, FN:s militära insats i Mali, där 15 000 personer deltar. Närmare 12 000 av dem är soldater.

- Det viktigt att först sätta sig in i läget i detalj. Det är en uppgift som jag står inför nu. Jag känner mig trots allt trygg med de förutsättningar jag har med svenska försvarsmakten, med de traditioner med ledarskap som vi har i vår organisation och de andra förutsättningar som gör att jag kommer att ha goda förutsättningar att lösa uppdraget, säger Gyllensporre, som tillträder sitt ettåriga uppdrag om en månad.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Ekot att utnämnandet kan ses som en bekräftelse på att Sverige gjort ett bra arbete inom FN.