Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven på besök hos den svenska styrkan i Irak för ett år sedan. Arkivbild.

Svensk Irakstyrka blir kvar – trots läget

Regeringen vill att den svenska insatsstyrkan i Irak blir kvar, trots det osäkra läget. Men Sverige måste ha beredskap att snabbt avbryta och dra sig hem, anser en försvarsexpert.

Sverige har i dag knappt 70 soldater på plats i Arbil i norra Irak som utbildar kurdiska peshmergasoldater. I nästa vecka ska regeringen lägga en proposition om huruvida mandatet ska förlängas nästa år.

Den uppblossade konflikten mellan kurderna i norra Irak och den irakiska regeringen i Bagdad komplicerar läget.

Säkerheten inte sämre

De svenska soldaternas säkerhet är en viktig faktor när regeringen bedömt om styrkan ska vara kvar.

- Daesh (IS) framfart i Irak och andra delar av regionen under många år har varit betydligt värre när det gäller säkerheten, än en eventuell militär konflikt mellan Bagdad och Arbil, som vi just nu ser inte kommer att hända, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder.

Andra faktorer som vägs in i beslutet är hur andra länder i den internationella koalitionen ställer sig till fortsatt uppdrag och att Iraks regering vill att koalitionen ska vara kvar i landet.

Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, anser att hela grundidén med insatsen försvinner om de peshmergasoldater som utbildas börjar strida mot den federala regeringen i Bagdad.

- Det vore en ganska allvarlig signal att avbryta insatsen omedelbart nu, men man måste ha beredskap att väldigt snabbt avbryta den och dra sig hem, säger Egnell.

- Det vore väldigt olyckligt att bli indragen i en sådan konflikt.

Hålla locket på

Behovet av att utbilda peshmergaförband minskar i takt med att IS håller på att besegras på marken i Irak och Syrien. Men insatsen bör ändå finnas kvar tills kampen mot IS är avslutad, anser Egnell.

Den internationella koalitionen har bjudits in av den irakiska regeringen för att bekämpa IS. När det hotet nu minskar kommer gamla spänningar upp till ytan som riskerar stabiliteten i landet. Därför tycker Robert Egnell att koalitionens uppdrag skulle kunna övergå till en mer stabiliserande funktion för att stödja återuppbyggnaden.

- Det skulle kunna bidra till att hålla locket på, för det finns så många spänningar som riskerar att explodera. På så sätt kan det vara klokt att trots allt finnas kvar i regionen, säger han.

Säkerheten viktigast

Inte heller oppositionen anser att det finns skäl att avbryta insatsen i Irak nu.

- Vi tycker att det är bra om Sverige kan fortsätta att bidra i kampen mot Daesh (IS) i Irak. Samtidigt är det viktigt att säkerheten för de svenska soldaterna kan upprätthållas och att Sverige inte tvingas välja sida i den här konflikten, säger Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström.

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman betonar att den snabba händelseutvecklingen måste följas noga.

- Så länge vi kan garantera säkerheten för svensk personal så är bedömningen att vi gör nytta. Jag ser inga skäl för att avbryta insatsen, säger han.