Scouternas guldkorn blir tillgängliga digitalt. Arkivbild.
Scouternas guldkorn blir tillgängliga digitalt. Arkivbild.

Svenska naturen öppnar för digitala besökare

Testat att via datorn vandra omkring i Paris eller i centrala New York? Nu ska det snart bli möjligt att även strosa i svampskogen eller på fjället via datorn.

ANNONS
|

Projektet sker i ett samarbete mellan Google Sverige, som lånar ut tio så kallade 360-kameror och står för den tekniska biten, och scouterna som gör jobbet ute i fält.

Platserna kan sedan besökas digitalt, och därmed också av alla med en dator och en internetuppkoppling, genom Googles kartfunktion Street View.

- Scouterna tycker att projektet känns superkul och vi har en lång lista på kårer som vill delta, säger Scouternas kommunikationschef Caroline Thunved till TT.

ANNONS

Street View-funktionen har funnits i ett decennium men hittills har utbudet främst bestått av stadsmiljöer, något som projektet nu är med och ändrar på.

- Utifrån värderingen vi delar där Google pratar om ”teknik för alla” och vi pratar om ”världen för alla” har projektet vuxit fram. Scouternas stigar, smultronställen och lägerplatser från norr till söder kommer laddas upp. De lokala scoutkårerna bestämmer själva vilka platser de vill dokumentera och dela med sig av till världen, säger Caroline Thunved.

Arbetet med kartläggningen ska ske löpande under tolv månader för att alla årstider ska representeras.

TT
ANNONS