Svenskarna ger upp om höstlovsresor

Coronan håller svenskarna hemma även under höstlovet. Både charterbolaget Tui och söktjänsten flygresor.se vittnar om ett markant lägre intresse för utlandssemester jämfört med förra året.

ANNONS

Ovanligt många har tillbringat sommarsemestern i Sverige i år. Trenden ser ut att hålla i sig under höstlovet som i år infaller den 26–30 oktober.

Charterbolaget Tui räknar med att försäljningen av resor under hösten sannolikt landar mellan 10 till 20 procent av vad som säljs under en "vanlig höst".

– Det gäller för höstlovet också. Det är i princip endast resor till Kanarieöarna och Mallorca som vi kommer att erbjuda, säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige.

– Men vi är förberedda på att ta emot betydligt fler resenärer om det finns en efterfrågan, tillägger han.

Förvånar inte

Tui är inte ensamt om att notera det låga intresset för resor under höstlovet.

ANNONS

Söktjänsten flygresor.se har sammanställt sökningar på flygresor under höstlovsveckan, som gjordes mellan den 1 juni och 2 september. Resultatet visar att antalet sökningar har minskat kraftigt. Förra året gjordes knappt 646 400 sökningar på de 20 mest sökta destinationerna. I år stannade sökningarna på drygt 80 725. Det motsvarar en minskning med 87 procent.

Förändringen är onekligen rejäl, men inte särskilt chockerande, enligt Sofi Cederlöf, marknadschef på flygresor.se.

Ökad spridning

– Givet situationen med coronapandmin och olika reserestriktioner är det inte förvånande. I och med att UD har förlängt reseavrådan till mitten av november för länder utanför EU är det inte så konstigt att man inte söker efter resor till destinationer i de länderna, säger hon.

– Smittspridningen har också ökat igen i flera länder, vilket sannolikt gör att man vill vara försiktig och inte åka till de områdena.

Jämfört med förra året har listan över de 20 mest eftersöka resemålen förändrats.

Viruset styr

I år toppar Spanien, Thailand och Turkiet, som har fått drygt 28 100, 9 200 respektive 6 500 sökningar.

Förra året toppades listan av Spanien följt av USA och Thailand, och då med betydligt fler sökningar. Drygt 200 000 resor eftersöktes till Spanien, över 75 700 till USA och knappt 49 200 till Thailand.

Egypten, Iran och Maldiverna har tillkommit på listan, medan Tjeckien, Australien och Marocko inte längre rankas bland de mest 20 sökta destinationerna.

ANNONS

– Sannolikt beror den här förändringen på hur coronasituationen ser ut mellan olika länder och hur svårt det är att ta sig dit, säger Sofi Cederlöf.

– Hur sökbeteendet på flygresor utvecklas beror helt på hur coronaläget utvecklas både i Sverige och i resten av världen.

Åsa Johansson/TT

Fakta: Topplista: Mest eftersökta flygresor för höstlovet

Topp fem 2020 (antal sökningar):

Spanien: 28 181

Thailand: 9 201

Turkiet: 6 503

Portugal: 5 161

Förenade Arabemiraten: 3 492

Topp fem 2019 (antal sökningar):

Spanien: 201 743

USA: 75 713

Thailand: 49 189

Turkiet: 37 443

Portugal: 33 935

Källa: Flygresor.se

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS