Att plocka upp skräp från marken är dyrt för kommunerna. Arkivbild.
Att plocka upp skräp från marken är dyrt för kommunerna. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Svenskarna skräpar ner för hundratals miljoner

ANNONS

Nedskräpningen kostar landets kommuner hundratals miljoner kronor varje år.

I fjol uppgick notan till nästan 430 miljoner kronor för att ta hand om skräp som plockats upp från marken, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Men snart ska de som tillverkar produkterna som är vanligast som skräp vara med och betala städkostnaderna.

Sveriges kommuner har för första gången rapporterat in sina städkostnader för föregående år. Totalt 227 kommuner lämnade in rapporter.

Städkostnaderna ska tillsammans med en skräpmätning och producenternas egna inrapporterade mängder vara grunden för de nedskräpningsavgifter som tillverkarna ska betala nästa år.

Avgifterna ska täcka kommunernas kostnader för att städa upp vissa engångsplastprodukter som är vanliga som skräp i Sverige.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS