Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Staden Palu på den indonesiska ön Sulawesi ligger i ruiner och nästan 200 000 personer i området är enligt FN i behov av humanitärt stöd.

Svenskt mångmiljonstöd till Indonesien

Det svenska biståndsorganet Sida ger totalt tolv miljoner kronor i stöd till katastrofarbetet på den indonesiska ön Sulawesi, som för en vecka sedan drabbades av en kraftig jordbävning och en förödande tsunami.

Sökandet efter överlevande pågår fortfarande i Indonesien, dödssiffran har passerat 1 500 och väntas stiga ytterligare. Enligt Sida har uppskattningsvis 66 000 bostäder skadats och runt 71 000 människor saknar tak över huvudet.

"Situationen är mycket svår och den internationella hjälp som behövs är flygplan som kan landa på kort landningsbana, familjetält, vattenrenings-kit, generatorer eftersom elektriciteten slagits ut, och med medicinsk hjälp.", säger Susanne Mikhail, chef för Sidas humanitära bistånd, i ett pressmeddelande.

Ett stöd på 8,5 miljoner förmedlas via Svenska Röda Korset till dess indonesiska systerorganisation. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beviljas pengar för att skicka en expert på katastrofavfallshantering till området.

På fredagskvällen tog Sida beslut om ytterligare stöd till Indonesien. Det är organisationen Islamic Relief som får 3,5 miljoner kronor till insatser för de katastrofdrabbade.