Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från en demonstration utanför Irans ambassad i Sverige för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Svenskt medborgarskap till dödsdömd forskare

Forskaren Ahmadreza Djalali som har permanent uppehållstillstånd i Sverige men som är fängslad och dödsdömd i Iran får svenskt medborgarskap. Svenska utrikesdepartementet fortsätter att kräva att straffet inte verkställs och att få träffa Djalali.

- Vi fortsätter att arbeta för honom och vårt krav om att dödsstraffet inte verkställs kvarstår, säger Patric Nilsson, presschef på UD, till TT.

Det är, enligt regelverket, Migrationsverket som beviljat Ahmadreza Djalali medborgarskap i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Migrationsverket bekräftar för TT att beslutet om Djalalis medborgarskap fattades i torsdags, och säger att det skedde eftersom det gick att fatta ett beslut nu.

"Beslut tas alltid utifrån det som vi kallar ärendets beskaffenhet. För som alltid är det en individuell prövning och görs utifrån de uppgifter som finns i ett ärende. I det här fallet finns det såklart speciella omständigheter som vi alla vet om", skriver Migrationsverkets presschef Per Ek i ett mejl till TT.

Uppehållstillståndet som Djalali har i dag fick han den 2 november 2015.

Kritiserad dom

Han är forskare på Karolinska institutet (KI) men greps i april 2016 i Iran, anklagad för spioneri för Israels räkning. Själv säger han att anklagelserna beror på att han avfärdat ett värvningsförsök från iranska underrättelsetjänsten.

Djalali dömdes till döden i oktober i fjol, och tidigare i år fastställdes domen.

Domen och rättsprocessen mot honom har kritiserats av både EU, stater och människorättsorganisationer.

Att medborgarskapsbeslutet ägs av Migrationsverket är något som också Patric Nilsson är mycket noggrann med att påpeka. Han säger att UD har noterat Migrationsverkets beslut i medborgarskapsfrågan och hänvisar tillbaka till verket på alla frågor om varför beslutet kommer nu, om när beslutet togs mera exakt samt om när Ahmadreza Djalali ansökte.

- Det är den myndigheten som hanterar det.

Accepterar inte

Patric Nilsson påpekar också mycket noga att UD:s arbete för Djalali inte förändras i och med medborgarskapet.

- Vi har begärt och fortsätter att begära konsulärt tillträde. Men vi vet samtidigt också att dubbelt medborgarskap inte accepteras av Iran.

Nilsson säger flera gånger att han inte kan spekulera i hur medborgarskapsbeslutet kan komma att påverka Djalalis situation i Iran.

- Det är bara Iran som kan svara på det.