Pappor i Västerbottens län är bäst på uttag av föräldradagar och vab. Arkivbild
Pappor i Västerbottens län är bäst på uttag av föräldradagar och vab. Arkivbild

Sverige jämställt först om 20 år

2040. Så länge får vi vänta innan det blir helt jämställt mellan män och kvinnor i Sverige i fråga om dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn, enligt TCO:s jämställdhetsindex.

ANNONS
|

Förra året togs 70 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn i Sverige ut av kvinnor. Länet som har mest att jobba på när det gäller att nå en jämställd fördelning i statistiken är Skåne, med Västerbotten för tillfället bäst i klassen.

- Det har sett ut så ett tag nu, det beror på många olika faktorer, som hur befolkningen är sammansatt med utbildningsnivå och liknande, säger Åsa Forsell.

ANNONS

Utvecklingen mot en mer jämn fördelning har tagit fart något de senaste fem åren, men med nuvarande fart dröjer det alltså ändå cirka 20 år innan hela landet kan klassas som jämställt i fråga om uttag av föräldrapenning och vab.

- Att det ser ut så här missgynnar kvinnors ekonomi och är ett hinder för en jämställd arbetsmarknad. Kvinnor som får barn är borta längre perioder från arbetet än män, arbetar mer deltid, får sämre löneutveckling, är mer sjukskrivna och på sikt leder det även till sämre pensioner, säger Åsa Forsell.

TCO vill se förändringar i föräldraförsäkringen för att skynda på en mer jämställd fördelning. Organisationens ordförande Eva Nordmark skriver i en kommentar kring indexet:

"Vi tar små steg mot jämställdhet varje år, men vi är inte där än. Den senaste tidens utveckling i svensk politik med blocköverskridande överenskommelser gör mig optimistisk. Jag hoppas att politikerna tar tillfället i akt och genomför reformer som ökar jämställdheten i föräldraförsäkringen och hjälper föräldrar att lösa livspusslet."

TT

Jämställdhet län för län

Jämställdhetsindex från TCO visar fördelningen mellan könen då det kommer till uttag av föräldradagar och vab. 100 innebär att kvinnor tar ut alla föräldradagar. Ett index på 50 visar alltså på ett helt jämställt uttag.

Källa: TCO

ANNONS