Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, som regeringen startade 2015 med syfte att öka takten i klimatomställningen. Arkivbild.
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, som regeringen startade 2015 med syfte att öka takten i klimatomställningen. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

"Sverige kan bli fossilfritt tidigare än målet"

Sverige kan bli fossilfritt tidigare än till målet 2045. Men då måste flera hinder undanröjas, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige på DN Debatt.

ANNONS

I Sverige har 22 branscher tagit fram färdplaner för hur Sverige ska bli fossilfritt. På onsdag lämnas en rapport om näringslivets planer över till regeringen.

"Fossilfritt Sveriges bedömning är att företag och regeringen under de senaste två åren fattat beslut som gör att det skapas möjligheter att nå Sveriges klimatmål om noll netto­utsläpp av växthusgaser 2045 tidigare än beräknat", skriver Axelsson.

Rapporten konstaterar samtidigt att flera stora utmaningar i så fall måste lösas.

Det handlar bland annat om snabbare tillståndsprocesser, tydligare riktlinjer för hållbar offentlig upphandling och satsningar på utbildning och rekrytering inom nya områden som vätgas, batterikemi och elektrifiering.

ANNONS

För att industrier ska våga investera i ny teknik behöver mer också göras inom elförsörjning, elnät och laddinfrastruktur. För elektrifieringen av transportsektorn behövs en vägskattereform, som i stället för drivmedelsskatt särskiljs utifrån plats, tid och fordon för transportsektorn.

Därtill måste Sverige utveckla en effektivare politik för cirkulära lösningar.

"Om detta får fart på omställningen i Sverige kan det få fart på omställningen även i andra länder", skriver Axelsson.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS