Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

Sverige kan tappa EU-mandat

Sverige räknar med ytterligare en plats i EU-parlamentet under nästa mandatperiod. Men om Storbritannien skjuter upp utträdet ur unionen till efter valdagen i maj ryker extramandatet – i alla fall inledningsvis.

Om Storbritanniens premiärminister Theresa May får som hon vill förlängs landets EU-utträde till den 30 juni. Det skulle i sådana fall innebära att Storbritannien måste vara med i valet till EU-parlamentet den 26 maj – men också att Sverige, i alla fall till en början, förlorar sitt tilldelade extramandat.

Nuvarande ordning gäller

Europeiska rådet beslutade i juni förra året att 27 av Storbritanniens platser i EU-parlamentet ska omfördelas mellan övriga medlemsländer när landet lämnar unionen. Och bland annat att Sveriges representanter ska öka från 20 till 21 stycken.

- Men om Storbritannien fortfarande är kvar vid inledningen av valperioden så ska den nuvarande ordningen gälla till dess att utträdet får rättsverkan, säger Pierre Herges, tjänsteman vid Sveriges EU-representation i Bryssel.

Frågan är dock vad som händer då, när Storbritannien lämnar unionen senare under mandatperioden.

Viss förvirring

Bland medlemsländerna har det uppstått en viss förvirring, enligt Herges.

- Vi har haft vissa diskussioner där somliga undrat hur man ska ordna det här. Om ett land får ett extra mandat, men sedan inte får tillträda, om personen då ska stå i ett slags väntrum, säger han.

- Men som jag förstår det kan det hanteras på olika sätt i de olika medlemsländerna.

Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten, säger att man i enlighet med vallagen då kommer att göra en ny mandatfördelning baserat på det tidigare valresultatet.

- Och det är då det parti som ligger närmast att ha det mandatet som kommer att få det, förklarar Stad.