Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysk SU 27 nära svenskt signalspaningsflygplan februari 2019.

Sverige markerar mot rysk flygincident

UD har nu framfört till Rysslands ambassadör att Sverige ser allvarligt på förra veckans flygincident. Oprofessionellt, omdömeslöst och dessutom farligt, var det svenska budskapet om det ryska agerandet.

Den ryske ambassadören Victor Tatarintsev var på måndagseftermiddagen uppkallad till utrikesdepartementet (UD), där han hade ett samtal med Julius Liljeström, chefen för UD:s enhet för europeisk säkerhetspolitik. Ett sätt för Sverige att tydligt markera mot det ryska agerandet.

- Han framförde att Sverige ser allvarligt på det inträffade. Det ryska flygplanet har agerat omdömeslöst och oprofessionellt på ett sätt som äventyrade flygsäkerheten, och det agerandet hade i värsta fall kunnat leda till en svår flygolycka, säger Vilhelm Rundquist på UD:s presstjänst.

Ambassadören: Inget fel

Efter mötet sade den ryske ambassadören till journalister att Ryssland inte gjort något fel och att planet betett sig korrekt. Ryssland anser i stället att svensk militär borde träffa ryska säkerhetsexperter för att diskutera dessa frågor.

- Dialog är enda vägen för att klarlägga alla missförstånd, säger han till SVT.

Incidenten inträffade i förra veckan i internationellt luftrum, då det svenska signalspaningsplanet enligt Försvarsmakten var på rutinuppdrag över Östersjön. Det befann sig mellan Gotland och Baltikum när ett ryskt jaktplan, ett SU-27, lyfte från Kaliningrad, flög ifatt det svenska planet och kom så nära som 20 meter.

Sverige: Vi hade full rätt

- Det svenska flygplanet var i sin fulla rätt att flyga i det här området, säger Vilhelm Rundquist.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) har reagerat på händelsen.

- Ryssarna vill markera dominans och närvaro. Men det finns ingen nödvändighet för dem att göra på det här sättet, det är enbart provocerande och farligt. Det finns ingenting som motiverar att de agerar så här mot våra flygplan, sade Hultqvist till TT i fredags.