Att påtala demokratisering av Ryssland betraktas som ett kodord för regimskifte, enligt utrikesexperter. Arkivbild.
Att påtala demokratisering av Ryssland betraktas som ett kodord för regimskifte, enligt utrikesexperter. Arkivbild.

Sverige pekas ut i hybridkrig mot Ryssland

ANNONS
|

Den ryska underrättelseorganisationen SVR som sköter landets spioneri utomlands anklagar Sverige för att vara en del av ett hybridkrig mot Ryssland, skriver Dagens Nyheter.

Uttalandet yttrades av SVR:s chef och parlamentets tidigare talman Sergej Narysjkin på tisdagen under ett möte med underrättelsechefer från tidigare Sovjetrepubliker, enligt den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

”Omfattningen av västs arbete tillåter oss att tala om ett icke deklarerat hybridkrig, som USA bedriver mot våra stater”, sade Narysjkin enligt Tass.

Sverige tillsammans med Storbritannien, Polen och de baltiska staterna står i framkant i hybridkriget, hävdar SVR-chefen.

Enligt Martin Kragh, seniorforskare och chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, är det första gången som Sverige pekas ut så tydligt.

ANNONS

- De länder som pekas ut är den grupp som tydligast har tagit ställning för Ukrainas val att närma sig EU. Man ser det om ett hot mot ryska intressen, säger han till DN.

TT
ANNONS