Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Både Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och justitieminister Morgan Johansson gör sig redo för förlängda gränskontroller. Arkivfoto.

Sverige redo förlänga gränskontroller

Danmark förlänger sina extrainsatta gränskontroller och Sverige gör sig redo för detsamma.

Beskedet kom efter fredagens EU-möte i Luxemburg, bara några timmar efter att Danmark offentliggjort sin förlängning.

- Vi kommer att meddela EU-kommissionen om att en förlängning av också våra gränskontroller kan vara aktuell. Samtidigt är det så att beslutet i sak måste komma senare, eftersom vi är en övergångsregering. Men på det här sättet möjliggör vi för en kommande regering och ger den handlingsfrihet, säger Johansson i Luxemburg.

Ett formellt brev ska sammanställas under helgen och överlämnas till EU-kommissionen i början av nästa vecka. Att informationen nu ges beror på att kommissionen behöver få besked minst fyra veckor i förväg om att en förlängning är på gång.

Vem tar beslutet?

Om det inte finns en ny regering inför den 11 november, då nuvarande gränskontroller löper ut, räknar Morgan Johansson med att sittande regering tar beslutet om en förlängning.

- Då kommer vi att behöva ta i den här frågan igen. Men jag utgår ju ifrån att den här processen (med regeringsbildningen) ska vara färdig långt innan dess, även om (Moderatledaren Ulf) Kristersson jobbar i snigelfart och inte verkar kunna lösa den här frågan, säger Morgan Johansson.

Sverige och en rad andra länder återinförde gränskontroller i samband med den akuta flyktingkrisen 2015. Sedan dess har dock huvudskälet flyttats till att gälla oro för terrordåd.

"Allvarligt terrohot"

"Det finns fortsatt ett allvarligt terrorhot mot Danmark och ett avsevärt tryck på Europas yttre gränser. Därför anser regeringen att gränskontrollen är nödvändig för att värna om Danmarks säkerhet", heter det i dagens danska pressmeddelande från landets utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg.

I samband med EU:s justitieministermöte har Johansson och Støjberg haft ett möte med övriga gränskontrolländer – Tyskland, Frankrike, Norge och Österrike – men vill inte gå in på hur de länderna tänker agera.

- Vi är ett antal länder som håller mycket tät kontakt när det handlar om att förlänga gränskontrollerna. Jag vet att de också kommer med besked snart, säger dock Støjberg enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Även Tyskland har bekräftat att landet förlänger sina kontroller i ett halvår, rapporterar Reuters.