Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige stoppar resor från Danmark och Storbritannien

Sverige stoppar resor från Danmark och stoppar resor till och från Storbritannien – bara några dagar före jul.
Besluten kommer efter rapporterna om en mer smittsam mutation av coronaviruset.
Dessutom uppmanas svenskar som nyligen varit i Storbritannien att testa sig och sitta i karantän.

Flera länder införde nya åtgärder efter att Storbritannien gått ut med information om en mutation av coronaviruset.

Mutationen uppges göra viruset 70 procent mer smittsamt, men så länge finns inget som tyder på att virusmutationen skulle ge en svårare sjukdomsbild.

Under söndagskvällen meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att Sverige skulle införa ett inreseförbud från Storbritannien, men i väntan på beslut fortsatte flygen att landa på Arlanda och Landvetter på måndagen.

På en presskonferens på måndagseftermiddagen meddelar regeringen att beslutet är fattat. Dessutom stoppas alla passagerarflygplan i 48 timmar, fram till klockan 16 på onsdag.

Beskeden kommer bara dagar före jul.

– Det kommer för vissa innebära att man inte kommer kunna fira jul som man har tänkt sig, eller träffa familjen som man har sett fram emot, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han menar samtidigt att åtgärderna är nödvändiga.

– Vi gör det här för att skydda den personal som kommer behöva spendera sin jul och nyår på sjukhus och akutmottagningar runt om i Sverige. Många sliter nu hårt för att vi ska klara en mycket ansträngd situation.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade åtgärder på måndagen, med anledning av virusmutationen som upptäckts i Storbritannien. Bild: Anders Wiklund/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade åtgärder på måndagen, med anledning av virusmutationen som upptäckts i Storbritannien. Bild: Anders Wiklund/TT

Gäller från midnatt

Den nya mutationen har främst upptäckts i Storbritannien, men enstaka fall har också identifierats i Danmark. Därför stängs nu svenska gränsen även för resenärer från grannlandet i väst.

Mikael Damberg pekar på att Danmark infört restriktioner mot bland annat köpcentrum, efter att smittspridningen överlag ökat i landet.

– Det finns en uppenbar risk att danskar lockas åka över till Sverige, för att handla julklappar eller spendera tid i Malmö till exempel.

Svenska medborgare undantas, liksom andra personer som bor eller arbetar i Sverige och godstransporter. Beslutet börjar gälla vid midnatt, natten mot tisdag.

LÄS MER: Trots virusmutationen – allt som vanligt på Landvetter

Resenärer uppmanas till testning

I samband med regeringens beslut väljer Folkhälsomyndigheten också att gå ut med uppmaningar, särskilt riktade till svenskar som varit i Storbritannien någon gång sedan 12 december. Ingår man i denna grupp uppmanas man att testa sig för covid-19 så snart som möjligt.

– Den som kommer från Storbritannien uppmanas vidare att stanna hemma och undvika kontakt med andra så långt det är möjligt, upp till en vecka – alltså sju dagar – efter ankomst. Testningen bör upprepas på dag fem efter ankomst, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Analyserna av svenska coronaprover intensifieras nu. Detta för att kunna upptäcka om den nya mutationen även finns i Sverige.

UD avråder från resor

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelade vidare på presskonferensen att UD med omedelbar verkan avråder från icke-nödvändiga resor till Storbritannien.

– Utvecklingen i Storbritannien just nu är ett tydligt exempel på att omvärdsläget är fortsatt osäkert, svåröverblickbart och kan förändras snabbt, säger hon och fortsätter:

– Lokala restriktioner och nya inreseregler kan införas med mycket kort varsel i alla länder. Därför är det viktigare än någonsin att svenskar tar ansvar för sitt resande, överväger om en utlandsresa verkligen måste genomföras just nu och följer utvecklingen noga.