Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) menar att biståndet till Afghanistan nu behöver läggas om.
Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) menar att biståndet till Afghanistan nu behöver läggas om. Bild: Nils-Petter Nilsson / TT

Sveriges bistånd till Afghanistan bromsas

Sverige kommer att lägga om biståndet till Afghanistan efter talibanernas maktövertagande, och på kort sikt bromsas utbetalningarna, enligt DN.
– Det går inte längre några medel till Afghanistans statsapparat, säger Per Olsson Fridh (MP), biståndsminister, till tidningen.

ANNONS

Den snabba utvecklingen i Afghanistan har fått svenska regeringen att bromsa biståndet till landet. Det säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) i en intervju med DN.

Sverige kommer nu behöva lägga om biståndet till Afghanistan, som sedan 2013 är det största mottagarlandet av svenskt bistånd, skriver tidningen.

– Vi har kontakt med våra partners för att se vilka möjligheter som fortfarande finns. Konkret kommer det här att innebära att vi behöver lägga om biståndet till Afghanistan, säger ministern.

Vill inte att talibanstyret får medel

Enligt Sveriges biståndsstrategi skulle drygt tre miljarder kronor ha gått till Afghanistan mellan 2021 och 2024. Per Olsson Fridh menar att han inte ser förutsättningar för att biståndet kan ligga kvar på samma nivå framöver, till följd av talibanernas maktövertagande.

ANNONS

– Vi måste nu säkerställa att det inte hamnar några medel i landet som på olika sätt kan användas av talibanstyret eller till att legitimera talibanstyret. Samtidigt har svenska biståndspengar varit med och byggt upp saker som nu hamnat i händerna på talibanstyret. Det känns inte alls bra. Att fortsätta med den typen av stöd är inte aktuellt.

Regeringen förbereder beslut

Samtidigt menar biståndsministern att behoven för befolkningen kommer öka på andra sätt i Afghanistan nu, och att det därför fortsatt kommer vara viktigt att nå fram med bistånd till bland annat kvinnor och barn i landet.

Enligt DN förbereder regeringen ett beslut om att lägga om biståndet till Afghanistan.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS