SVT:s ansvariga utgivare byts ut

Eva Landahl byts ut som ansvarig utgivare för SVT:s valvaka efter turerna runt partiledardebatten där SVT tog avstånd från ett uttalande av SD-ledaren Jimmie Åkesson. Åkesson har meddelat att han avböjer all medverkan i SVT under lördag och söndag.

ANNONS
|

I en text på SVT:s hemsida skriver Eva Landahl: "För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för valprogrammen och att inte delta i resten av valbevakningen." Hon skriver också att det inte är någon lätt fråga och att SVT "diskuterat andra möjliga sätt att göra bemötandet. Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor."

Hon nämner också att det uppmärksammats att hon "gillat" två SD-kritiska artiklar på Twitter, vilket Expressen var först att rapportera, men skriver att hon först nu blivit medveten om att hon "också kommit åt att gilla dem".

ANNONS

Bakgrunden är Landahls beslut att direkt efter debatten ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson sade bland annat att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige". SD krävde en ursäkt för kommentaren, men SVT backade inte.

"Gillande" på Twitter avgjorde

Enligt Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter, har utbytet av Landahl inte med avståndstagandet i partiledardebatten att göra utan det är "gillandet" på Twitter som varit avgörande.

- Det strider mot våra riktlinjer om att vi inte ska ta ställning, säger Lagercrantz till TT.

- När det gäller gårdagens avståndstagande så är vår bedömning densamma, vi står fast vid att uttalandet behövde bemötas i någon form, men som Eva skriver borde det ha gjorts på ett annat sätt.

Lagercrantz nämner att man till exempel "kunnat ställa direkta frågor till Åkesson efter debatten, men det hann vi inte med i går".

ANNONS

Åkesson spolar SVT

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna anklagar också partiet Eva Landahl för att ha klippt bort en del av Åkessons uttalande om invandrare i en artikel på kanalens sajt, vilket är en av anledningarna till att han valt att avstå söndagens valvaka.

- Det var inget självklart beslut. Det ger ju oss ett minskat utrymme och minskade möjligheter för Jimmie att nå ut med våra budskap. Men det var en nödvändig åtgärd att göra när statliga public service sprider fake news och ägnar sig åt valpåverkan som riskerar att missgynna oppositionen innan val, säger Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna, till TT.

SVT är dock fortsatt välkomna att närvara vid Sverigedemokraternas valvaka, men Jimmie Åkesson kommer inte att ställa upp på några intervjuer med kanalen, meddelar Mattias Karlsson. För andra partimedlemmar är det fritt fram.

Jimmie Åkesson säger till TT att han i nuläget inte vet om han kommer att fortsätta att tacka nej till SVT efter valet.

- Jag hoppas att SVT ska ändra sig och tillstå att man gjorde fel, att det var förhastat och felaktigt att ta avstånd från ett riksdagsparti två dagar före valet, säger han.

ANNONS

Åkesson vill dock inte kalla det för bojkott.

- SVT kommer att ha tillgång till vår valvaka och våra företrädare, men jag kommer inte att delta, någon slags markering måste vi ändå ha.

Inte första gången

I ett mejl till TT kommenterar SVT beslutet:

"Det står SD fritt att fatta beslut om sin medverkan i SVT:s valvaka. Vi beklagar det eftersom det är viktigt för medborgarna att få så god information som möjligt under och efter valet. Och då är det en förutsättning att journalister fritt kan få ställa frågor. Vår valbevakning fortsätter över hela landet", skriver Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge har meddelat att partiet kommer att anmäla SVT:s agerande till Granskningsnämnden.

Det är inte första gången som SD bojkottar medier. Expressen fick inte närvara vid partiets valvaka inför valet 2014. Partiet har också bojkottat Aftonbladet under en tid när man inte var nöjd med rapporteringen om Jimmie Åkessons sjukskrivning. Och förra året portade SD TV4 från intervjuer med Jimmie Åkesson, sedan en sportjournalist på kanalen i ett twitterinlägg skrivit att Åkesson hade sig själv att skylla för en attack mot hans hem.

ANNONS

TT

Fakta: Åkessons uttalande

Jimmie Åkesson sade följande när partiledarna debatterade integration under SVT:s slutdebatt:

"Hela integrationsdebatten har i alla dessa år handlat om just jobb. 'Bara invandrarna får jobb så kommer allt att lösa sig' har alla de här sagt alltid. Det händer ju inte, det blir inte så. Därför måste man ställa sig frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb? Jo, det är för att de inte är svenskar, för att de inte passar in i Sverige och då är det klart att det är svårt att få jobb".

Åkesson blir därefter avbruten med protester, men fortsätter sedan resonemanget:

"Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättningar att passa in i Sverige, men de här (partiledarna) har ju i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk utifrån deras sedvänjor och kultur och då blir det splittrade samhällen och utanförskap."

I eftersnacket tog SVT avstånd från uttalandet:

"Jimmie Åkessons uttalande var grovt generaliserande. SVT tar avstånd ifrån det", sade programledaren Martina Nord.

Källa: SVT

Fakta: Demokratiparagrafen

I SVT:s sändningstillstånd står det att rätten att sända "ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i televisionen". Men det finns undantag från opartiskheten.

Enligt den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen (SFS 2010:696, 5 kap. §1) måste alla medieleverantörer som sänder tv "se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet".

SVT skriver på sin hemsida att det innebär en skyldighet för bolaget och dess programledare, reportrar, med flera att markera ett avståndstagande från eller att bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasfördomar, våld och brutalitet bekämpas.

Granskningsnämnden för radio och tv är den instans som i efterhand prövar om SVT följer reglerna.

2017 fälldes SVT av Granskningsnämnden då en programledare i "Aktuellt" inte tagit tillräckligt avstånd när Sverigedemokraternas Mattias Karlsson i en debatt sade att regeringen "släppt in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister" i landet.

Källa: Radio- och tv-lagen, SVT

ANNONS