Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kristdemokraternas Caroline Szyber. Arkivbild.

Szyber (KD) tvingas lämna partistyrelsen

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) utreds för bedrägeri efter att ha fått ersättning från riksdagen för en resa till ett bröllop. Nu sparkas hon från partistyrelsen och det verkställande utskottet.

Förundersökningen har inletts efter att Aftonbladet avslöjat att Caroline Szyber vid upprepade tillfällen inte följt riksdagens regelverk för ersättning vid tjänsteresor.

Joakim Zander vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö vill utreda om det rör sig om bedrägeri i ett av fallen.

- Som åklagare är jag skyldig att inleda förundersökning så snart det finns anledning att anta att det har förekommit ett brott som hör under allmänt åtal. Den tröskeln är väldigt låg. Därför har jag inlett en förundersökning utifrån de uppgifter som presenterats i Aftonbladet, säger chefsåklagaren till TT.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren meddelar på onsdagskvällen att Caroline Szyber får lämna sina uppdrag i partiledningen.

- Det är bra att det görs en extern utredning nu och vi kommer också, internt i partiet, utreda det här för att gå till botten med alla eventuella oklarheter, säger han.

TT: Kan Caroline Szyber sitta kvar i riksdagen?

- Det som sker nu är att hon lämnar partistyrelsen och det verkställande utskottet. Som jag sade, vi kommer själva att utreda det här. Dessutom har vi den här förundersökningen som är inledd, så får vi se var det landar.

Betalade sambons hotell

Szyber fick enligt Aftonbladet sommaren 2015 ersättning för tågbiljetter till ett bröllop i Lysekil, taxiresa, tre hotellnätter, bilresa tillbaka till Stockholm, samt traktamente. Totalt ersattes hon med 6 500 kronor.

Hon har efteråt medgivit att det blev fel, och betalat tillbaka sambons hotellkostnad på 800 kronor. Hon säger sig ha arbetat under en del av resan.

Enligt reglerna ska riksdagsledamöter själva stå för 25 procent av boendekostnaderna när anhöriga är med på en tjänsteresa.

Aftonbladet har också granskat Szybers resor till Venedig och Rom. Även där har skattebetalarna fått stå för familjens hotellkostnader. De två utlandsresorna ingår däremot inte i bedrägeriutredningen.

- Där har jag redan tidigare fattat beslut att inte inleda förundersökning med anledning av tidningsuppgifterna. De uppgifterna är inte lika tydliga och konkreta som i det här fallet, säger Joakim Zander.

"Slarvigt och ogenomtänkt"

Totalt har resorna kostat riksdagen 35 000 kronor. Szyber uppger på sin blogg att hon ska betala "alla tre resorna privat".

"Jag har aldrig haft för avsikt att lura någon eller att sko mig på skattebetalarnas bekostnad, men mitt agerande har varit slarvigt och ogenomtänkt", skriver hon.

Hon har inte delgivits misstanke om brott.

- Nej, det är väldigt låg misstanke, och man blir i allmänhet inte förhörd förrän man är skäligen misstänkt och då underrättas man om misstanken, säger Joakim Zander.

TT har utan framgång sökt både Caroline Szyber och KD:s partiledare Ebba Busch Thor för en kommentar.