Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Tåg urspårat – krockade med stridsfordon

Ett persontåg kolliderade med ett stridsfordon under tisdagseftermiddagen. Tåget har spårat ur och minst fyra personer har skadats, enligt räddningstjänstens uppgifter till GP. Två personer är förda till sjukhus, enligt SOS alarm.

SOS Alarm larmades om olyckan vid klockan 15:40 på tisdagseftermiddagen. Olyckan skedde i takterna kring Trosa, rapporterade SVT Nyheter först. Ett omfattande räddningspådrag pågår nu på platsen.

– Ett persontåg har kolliderat med en stridsvagn. Det har skett strax söder om Vagnhärad, utanför Nyköping, bekräftar Veronica Gustafsson på Trafikverkets pressjour.

Den stora militärövningen Aurora 17 pågår för närvarande i Södermanland. Det är oklart hur många som skadats totalt, i nuläget pågår en inventering av skador på personer och fordon.

– Det är fyra skadade i nuläget. Tre från försvarsmakten och lokförare. Räddningstjänst och ambulans är på plats och jobbar med olyckan, berättar Helena Westerlund, kommunikatör i beredskap.

Hur ser skadeläget ut?

– Vi vet att de är skadade och att ambulansen tar hand om det, men vi har inga närmre uppgifter än så.

Enligt SOS Alarm ska en ambulanshelikopter ha skickats till olycksplatsen. 

– Två personer är förda sjukhus. En person är förd i ambulans och en person är förd med ambulanshelikopter, säger Linda Bengtsson, presschef vid SOS alarm. 

Fordonet med i Aurora 17

Försvarsmakten bekräftar att det är ett av deras fordon som kolliderat med ett tåg. Det rör sig om ett fordon som kallas pansarterrängbil 360.

Enligt Försvarsmakten var fordonet med i militärövningen Aurora 17. Det färdades på den aktuella platsen som en del i en övning. Försvaret hjälper till i insatsen på alla sätt de kan.

– Vi bidrar på så sätt att vi naturligtvis hjälper till med de skadade. Vi har personal som är utbildade sjukvårdare. Så vi har bistått räddningstjänst och ambulanspersonal på platsen, säger Jesper Tengroth.

Stopp i tågtrafiken

Olyckan kommer ha påverkan på tågtrafiken. Just nu råder totaltopp mellan Stockholm och Norrköping via Nyköping i bägge riktningarna. 

– Vi har ingen prognos för när trafiken är igen. Tåget har spårat ur vid olycksplatsen så vi vet inte omfattningen av urspråningen, förklarar Gustafsson.

Tåget som är inblandat i olyckan körs av SJ. 

– Det har hänt en olycka där ett SJ-tåg har krockat med ett militärfordon, däremot så har vi inga mer uppgifter. Det är ett tåg på Nyköpingsbanan i närheten Vagnhärad, Karin Starkman Ahlstedt, presskommunikatör på SJ.

Tåget är ett regionalt tåg som har åkt från Norrköping 14.30 och var på väg till Stockholm. Det var cirka 70 resenärer ombord på tåget. 

– Loket har spårat ur. Tre vagnar står kvar på spåret. Vi har uppgifter om att lokföraren är lindrigt skadad i handen, säger Anni Edwarts, presskommunikatör på SJ.

Då det är stopp i tågtrafiken efter olyckan arbetar SJ just nu med att få fram ersättningstrafik.

– De tåg som påverkas kommer ledas om via Katrineholm och annars jobbar vi med att få fram ersättningsbussar, säger Anni Edwarts, presskommunikatör på SJ.

Oklart vem som kört in i vem

Även polisen har kallats till platsen. Fokus var initialt att utrymma tåget som ett 70-tal personer befann sig på när olyckan var framme.

– Vi är där och har utrymt tåget. Ett 70-tal personer befann sig ombord. Utöver lokföraren klarade sig samtliga passagerare utan skador, berättar Åsa Willsund, pressinformatör vid polisen i Öst.

Var det tåget som körde in i stridsfordonet eller tvärtom?

– Vad vi har fått det som så är det ett stridsfordon som kört in i ett tåg, men det är något vi försöker reda ut nu. Polisen samarbetar just nu med försvarsmakten kring olyckan. Vi försöker se om vi kan samverka, förtydligar Willsund.

Utredningspersonal från polisen är på väg till platsen. Den är nu avspärrad och enligt polisen kommer det dröja innan tågen kan trafikera sträckan igen.