Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grilla säkert. Arkivbild.

Ta det lugnt vid årets första utegrill

Sugen på att tända grillen i påsksolen? Innan du drar fram grill, tändvätska och kolpåse ur förrådet finns en del att tänka på. Ute i skog och mark är det rejält torrt och det är brandrisk på flera håll i landet.

- Det är den säsongen nu och man ska vara försiktig. Det är torrt, säger Carl Johan Sjöstrand, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst i Växjö.

Enligt SMHI råder just nu risk för gräsbrand från Gävleborgs län och ända ner till Blekinge. När påsksolen kommer fram blir fjolårsgräset allt torrare, på sina håll behövs kanske inte mer än en gnista för att olyckan ska vara framme.

- Det krävs väldigt lite, det kan räcka med en fimp. När det väl tänder brinner det lätt, säger Carl Johan Sjöstrand.

Samtidigt är det nog många som är sugna på årets första grill nu när solen börjar titta fram. Att grilla på iordningställda grillplatser ute i det fria eller hemmavid är okej, så länge man eldar säkert och ser till att verkligen släcka glöden efter sig.

Men innan eldar tänds bör man kontrollera att det inte råder eldningsförbud – vilket det gör i Kronobergs län från och med skärtorsdagen. Även i flera kommuner i nordvästra Skåne är det förbjudet att elda just nu.

- Det som är tillåtet är i princip grill på egen tomt, säger Roger Ekström som är tjänsteman i beredskap på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Att elda löv och kvistar på egen tomt eller plocka med en engångsgrill ut i naturen är helt uteslutet.

- Nej, vi vill inte ha en sommar som den förra, med skogsbränder. Det är inte tillåtet med engångsgrill, de blir ju väldigt varma undertill.