Talman Andreas Norlén kommer att föreslå att Stefan Löfven (S) blir statsminister.
Talman Andreas Norlén kommer att föreslå att Stefan Löfven (S) blir statsminister.

Talmannen föreslår Löfven som statsminister

Talman Andreas Norlén kommer att föreslå att Stefan Löfven (S) blir statsminister. Löfven prövas av riksdagen på fredag. Enligt statsvetarprofessorn Tommy Möller kan Norlén medvetet välja att lägga fram ytterligare en kandidat som röstas ner i en eventuell tredje omgång.

ANNONS
|

Norlén ska presentera sitt förslag på en presskonferens vid 8.30 på onsdagsmorgonen, framgår av ett pressmeddelande. Omröstningen sker klockan 9 på fredagsmorgonen men L kommer att säga nej till talmannens förslag.

- Då Centern sagt nej och överenskommelsen därmed har fallit röstar vi nej till Stefan Löfven på fredag, säger Liberalernas presschef Elin Boberg till TT.

Beskeden på tisdagen har föregåtts av tämligen låsta positioner där Centern (C) till synes stängde dörren för att samarbeta med en S-ledd regering på måndagen. Norlén lägger med andra ord återigen fram en statsministerkandidat som han i praktiken vet kommer att röstas ner.

ANNONS

- Det finns en logik i det, för talmannen gäller det att driva processen framåt. Han har ju gett uppdraget till Löfven att försöka hitta en regeringsformation och det har inte fungerat. Logiken i den här processen ser ut som så, att ju närmare en fjärde och helt avgörande omröstning man kommer, desto skarpare blir läget, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Stora eftergifter

Löfven anser själv att S har gjort stora eftergifter i de nu avslutade förhandlingarna.

De eftergifterna ligger kvar på bordet om samtalen återupptas.

Men inom Centern är man mycket kritisk till hur S har skött förhandlingarna. Annie Lööf ska vid flera tillfällen gjort det "glasklart" att det behövs mer från S för att hennes parti skulle kunna acceptera förhandlingsresultatet.

Vem som kommer att läggas fram som förslag till ny statsminister i den tredje omröstningen, förutsatt att Löfven misslyckas på fredag, är inte klart. Tommy Möller säger att Norlén skulle kunna välja att lägga fram ytterligare en kandidat som med säkerhet kommer att röstas ner för att på så vis höja insatserna inför en fjärde, avgörande omröstning.

ANNONS

- Hittills har inte partierna inte varit i stånd att ompröva sina positioner. Men det är ju klart att om man i slutvoteringen ställs inför alternativen att gå till extraval eller att acceptera en regering som inte är den bästa man kan tänka sig, men kanske den minst dåliga, då kommer det att påverka dynamiken i processen.

Avvisar bild

Trots att Lööf flera gånger underströk att hon behövde mer, uppges det från Centerhåll att förhandlingarna stod helt stilla de sista dagarna. Bilden som getts från vissa håll om att Lööf först skulle ha varit nöjd med förhandlingsresultatet avvisas.

Löfven bekräftar att Lööf hela tiden var tydlig med att hon behövde ta tillbaka förhandlingsresultatet till sitt parti för att få det godkänt.

- Däremot hade vi kommit till ett förhandlingsresultat där vi som satt i rummet sade att det är så här långt vi kommer. Vi avslutade förhandlingarna, vi skakade hand och sade hej då i god ton, säger han.

ANNONS

Centerns Michael Arthursson anser att det går att göra olika tolkningar om vad som skedde. Det var för mycket av oprecisa utfästelser och tal om utredningar i frågor som arbetsmarknad och bostäder.

- S kommer att ha tolkningsföreträdet och vi känner att det blev mer av en tummetott, säger han.

Tydligaste eftergiften

Den tydligaste eftergiften som S gjort är att gå med på att slopa värnskatten 2019. När partiledarna för S, C, L och MP skildes åt sent natten till söndagen fanns, enligt TT:s källor, även förbättringar i LSS, generösare regler för familjeåterförening, höjda försvarsanslag och socialdemokraternas vallöfte om en familjevecka med i det som hade förhandlats fram.

Där fanns även flera förslag för skolan, avgift på kött där antibiotika överanvänts och en ny variant på det tidigare friåret – utvecklingstid för att studera eller starta företag, dessutom fanns flygskatten kvar.

- Vi kom en väldigt bra bit på väg, men det räckte inte för C och de hoppade av innan processen slutfördes, säger en källa.

ANNONS

Inom Liberalerna finns olika meningar om förhandlingsresultatet. Partiledaren Jan Björklund uppges ha varit nöjd, men långt ifrån alla andra i partistyrelse och riksdagsgrupp.

TT

ANNONS