Talmannen tar kommandot

Talmannen Andreas Norlén tar nu en mer aktiv roll för att få fram en ny regering. Han kallar partiledarna till gruppsamtal och kräver mer kompromissvilja.

ANNONS
|

Tidigare på dagen gav S-ledaren Stefan Löfven upp försöken att bilda regering efter två veckors sonderingar. Löfvens samtal har inte lett fram till några regelrätta förhandlingar.

I detta läge väljer nu Andreas Norlén att inte utse en ny partiledare till sonderingsperson.

- Nu vill jag ta en något mer aktiv roll, säger han.

Redan på tisdagen kommer han sätta sig ned med partiledarna för gruppsamtal i fyra olika konstellationer.

ANNONS

Flera gruppsamtal

Först blir det diskussion om en stor regeringskoalition mellan partiledarna för S, MP och Allianspartierna, följt av gruppsamtal med S, MP, C och L.

Därefter möts Alliansledarna och Miljöpartiets språkrör med Norlén och till sist får Allianspartierna diskutera med talmannen.

Andreas Norlén vill inte framhålla någon konstellation före den andra i detta läge. Inget av de möjliga regeringsalternativen inbegriper SD-ledaren Jimmie Åkesson och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, men båda kommer att ha enskilda samtal med talmannen.

Ökad frustration

Tidigare på dagen uttryckte flera partiledare frustration över att positionerna fortfarande är så låsta, sju veckor efter valet den 9 september och två misslyckade sonderingsrundor.

- På något vis måste vi smalna av processen, vi kan inte ha alla alternativ på bordet, sade Löfven.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det nu behövs något annat. Men han efterlyste, i likhet med KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson, att riksdagen ska få börja rösta om statsministerkandidater för att föra processen framåt.

Välkomnar

Något som skulle tvinga Centern och Liberalerna att bekänna färg.

- Inget kommer att förändras förrän man börjar pröva alternativ i skarpt läge, sade Ulf Kristersson.

ANNONS

Efter talmannens besked konstaterar Kristersson att M kommer att delta aktivt i samtalen.

"Vi tycker att det är bra och välkommet att talmannen tar en mer aktiv roll", skriver han i en kommentar till TT.

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund vill undersöka alternativet Alliansen plus MP grundligare. Men MP:s språkrör Isabella Lövin anser att alternativet faller på matematiken. Om SD röstar på Socialdemokraternas budget skulle den få fler röster än Alliansen plus MP:s.

- Vi skulle inte bli ett block som skulle klara en budgetomröstning, säger Lövin.

Trycket ökar

I takt med att tiden går ökar trycket på talmannen att sätta mer press på partiledarna. Ett sätt är att lägga fram förslag på statsministerkandidater för omröstning i riksdagen. För varje kandidat som röstas ner närmar man sig då ett extraval, vilket Norlén helst vill undvika.

Stefan Löfven, som redan har röstats bort en gång, anser att det i så fall inte är han som står först på tur. Han pekar mot Alliansen och Sverigedemokraterna som röstade bort honom.

ANNONS

- Om det är några som ska stå i kö här för omröstning, så tycker jag att det bör vara några andra som ska stå först i den kön, säger Löfven.

TT

Fakta: Detta har hänt

9 september: Val. De rödgröna (S, MP, V) får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

25 september: Obligatorisk statsministeromröstning, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.

27 september: Talman Andreas Norlén har en första samtalsrunda med partiledarna.

2 oktober: Talmannen ger Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera för att bilda regering.

9 oktober: Moderatledaren halvtidsrapporterar.

14 oktober: Moderatledaren ger upp försöken att bilda en Alliansregering. C och L har gjort klart att de inte vill vara med i en regering som kräver SD-stöd.

15 oktober: Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera.

22 oktober: Löfven avger halvtidsrapport. "Svårt och komplicerat, inga positioner har ändrats", säger han.

29 oktober Löfven ger upp försöket att bilda en regering.

Ett extraval kan inte ske förrän talmannen har fört fram fyra statsministerkandidater till omröstning i riksdagen och alla har fått nej. Hittills har inte en enda sådan omröstning hållits. Den som hölls om Löfven var en ordinarie omröstning som måste hållas efter varje val om statsministern inte har avgått före omröstningen.

ANNONS