Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tanzanias ambassadör har kallats upp till UD. Arkivbild.

Tanzanias ambassadör kallas till UD

EU:s ambassadör till Tanzania har tvingats att lämna landet. Som svar på utvecklingen kallar nu utrikesdepartementet upp Tanzanias ambassadör i Stockholm.

- Med anledning av att EU:s ambassadör till Tanzania har tvingats lämna landet och i en bredare kontext av minskat demokratiskt utrymme och negativ utveckling för mänskliga rättigheter har UD i dag kallat upp ambassadören här i Stockholm, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

- Det sätt Tanzanias regering har behandlat EU:s ambassadör till landet är oacceptabelt. Det har vi framfört på mötet, säger Buster Mirow Emitslöf.

Liknande uppkallanden har skett i andra EU-huvudstäder under torsdagen.

På mötet framförde Sverige även sin oro för utvecklingen i Tanzania vad gäller hbtq-personers situation i landet, demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i stort.

Guvernören i regionen Dar es Salaam, Paul Makonda, uppmanade för två veckor sedan allmänheten att rapportera in personer som misstänks vara homosexuella. Homosexualitet är olagligt i landet och kan ge upp till 30 års fängelse.

Tidigare under torsdagen drog Danmark tillbaka sitt bistånd till landet.

Huruvida svenska UD kommer att vidta ytterligare åtgärder vill inte man inte gå ut med än.

- Att kalla upp en ambassadör innebär att man följer upp det, men jag kan inte gå in på några detaljer kring det, säger Buster Mirow Emitslöf.