Tecken på järnbrist hos var tredje tonårstjej

En av tre tonårsflickor kan ha järnbrist, enligt en undersökning av Livsmedelsverket. Dessutom finns ett samband mellan föräldrarnas utbildning och barnens intag av vitaminer och mineraler.

ANNONS
|

I årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet uppvisar nästan var tredje tjej tecken på järnbrist. Att de äter mindre kött än killar, trots att de har ett nästan dubbelt så stort järnbehov, tros vara en förklaring.

- När tjejerna kommer in i puberteten och får mens förlorar de blod, och behöver därmed mer järn än killar. Så förblir det under hela den fertila åldern, säger Anna-Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

ANNONS

Den som inte äter kött behöver i stället få i sig järnrik vegetarisk mat, såsom linser, bönor, fullkorn och fröer.

För lite fullkorn

På det stora hela, järn undantaget, får de flesta barn och ungdomar dock i sig tillräckligt av de nödvändiga ämnena.

Men nästan alla äter för mycket salt och mättat fett. Hälften sätter i sig för mycket socker, och hela nio av tio äter för lite fullkorn – de flesta skulle behöva äta dubbelt så mycket.

Skolmaten viktig

Enligt undersökningen får de ungdomar som har föräldrar med kort utbildning i sig mindre av flera viktiga ämnen – såsom järn, C-vitamin och D-vitamin – än ungdomar med högskoleutbildade föräldrar.

- Vi vet sedan tidigare att lägre utbildning hänger ihop med sämre matvanor. Här behöver man jobba brett för att minska klyftorna i samhället, då minskar även klyftorna inom hälsa och matvanor, säger Lindroos.

Hon framhåller skolmaten som ett viktigt fokusområde för att komma till rätta med problemet.

- Vi jobbar mycket för bättre skolmat, det är en jätteviktig bit i arbetet. Det är ju något som alla får gratis och därmed ett fantastiskt sätt att införa bättre matvanor hos ungdomar, säger hon.

ANNONS

TT

Fakta: Undersökningen

Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten Ungdom omfattar drygt 3000 ungdomar i årskurs 5 och 8 i grundskolan samt i årskurs 2 på gymnasiet.

Deltagarna registrerade vad de åt och drack, och svarade på en enkät om sina levnadsvanor. Drygt tusen deltagare lämnade även blod- och urinprov som analyserades.

Resultatet visar bland annat att nio av tio ungdomar äter för lite fullkorn.

Hälften äter för mycket socker, varav det mesta kommer från godis, läsk, glass och kakor.

Nästan alla deltagare äter för mycket salt, varav det mesta kommer från ost, bröd, charkvaror, hamburgare och pizza.

De flesta får även för lite fleromättat fett – som finns i fisk, oljor och fröer – och för mycket mättat fett, som finns i smör, grädde och kött.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS