Anders Tegnell tror att en mild influensasäsong kan förklara Sveriges höga dödstal när det kommer till covid-19. Arkivbild.
Anders Tegnell tror att en mild influensasäsong kan förklara Sveriges höga dödstal när det kommer till covid-19. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Tegnell: Därför dog många med covid i Sverige

Varför har så många svenskar avlidit till följd av covid-19 jämfört med sina nordiska grannländer? Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan en mild influensasäsong vara svaret.

ANNONS

I en intervju med Dagens Nyheter utvecklar Tegnell resonemanget:

– Det man nu har sett är att de länder som har haft en ganska låg dödlighet i sina influensor de sista två, tre åren, som Sverige, har en väldig hög överdödlighet i covid-19. Medan de som hade en hög influensadödlighet, som Norge, under de sista två vintrarna, de har ganska låg covid-dödlighet. Samma tendens har setts i flera länder. Detta är kanske inte hela förklaringen men en del av den, säger han till DN.

Enligt Dagens Nyheter smittades knappt 8 000 personer av säsongsinfluensan förra året, dessförinnan var siffran knappt 14 000 och säsongen 2017–2018 var det drygt 20 000.

ANNONS

– Dör många i influensa på vintern så dör färre i värmeböljor nästa sommar. I det här fallet var det covid-19 som fick många att avlida, säger Tegnell.

Sverige är, i en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO, på 11 plats över de värst drabbade länderna sett till avlidna i covid-19 per miljon invånare.

– Den nya rapporten visar att det finns en stark koppling mellan en låg överdödlighet i influensa och hög överdödlighet i covid-19. Och vice versa, säger Anders Tegnell till DN.

Marcus Alexandersson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS