Den ettåriga fjällrävstiken Mei är mystiskt försvunnen från Skånes djurpark i Höör. Arkivbild på en annan fjällräv.
Den ettåriga fjällrävstiken Mei är mystiskt försvunnen från Skånes djurpark i Höör. Arkivbild på en annan fjällräv. Bild: Henrik Montgomery/TT

Teorin: Havsörn hjälpte fjällräv att rymma

Den snövita fjällräven Mei är på rymmen i den skånska barmarksterrängen. Hur hon tog sig ur hägnet i Skånes djurpark är en gåta. Fick hon hjälp av en havsörn?

ANNONS

– Hägnet är intakt. Det finns inget uppenbart ställe där Mei skulle kunna ha tagit sig ut. Och i helgen hade vi en havsörn i området, säger Anna Blinkowski, zoolog i Skånes djurpark.

Samtidigt har det hänt i fjällen att örnar tagit fjällrävar, konstaterar hon.

– Men hon är en ung, rörlig individ. Om hon hittat en svaghet i hägnet som varken vi eller alla de andra fjällrävarna som bott där har hittat, det vet vi inte.

Första tipset till djurparken om en fjällräv på vandring i Höörtrakten kom måndag morgon och det var då personalen upptäckte att Mei var borta, något som SVT Nyheter Skåne var först med att berätta.

ANNONS

Trots ett stort sökpådrag har hon inte hittats och nu kommer även en eftersökshund som är specialist på mindre rovdjur att sättas in.

Största oron är att den ettåriga fjällrävstiken ska råka ut för en trafikolycka. Matfrågan ska hon nog lösa, tror Anna Blinkowski. För fjällrävar är det främst smågnagare som står på menyn.

– Hon är ganska ung och har aldrig aktivt behövt leta efter mat tidigare. Men hon har alla instinkter med sig, så hon ska nog lära sig.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS