Centerpartiets före detta ledare och Sveriges tidigare statsminister Thorbjörn Fälldin, vid ett torgmöte i Umeå 2006. Arkivbild.
Centerpartiets före detta ledare och Sveriges tidigare statsminister Thorbjörn Fälldin, vid ett torgmöte i Umeå 2006. Arkivbild.

Thorbjörn Fälldin blev 90 år

Förre Centerledaren och tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin är död. Han avled i sitt hem i Ramvik på lördagskvällen.

ANNONS
|
Fälldin var en mycket omtyckt person, säger den tidigare Centerledaren Maud Olofsson till TT efter beskedet om hans bortgång.
- När jag har rest runt i världen som politiker har jag alltid fått hälsningar till Thorbjörn, från alla håll och kanter. Alla hyser stor respekt för Thorbjörn Fälldin. Och jag fick chansen och glädjen att berätta det för honom.
"Väldigt uppmuntrande"
Fälldin har varit ett stöd och en mentor för både henne själv och andra kvinnor, menar Olofsson.
- Jag kunde ringa till honom och diskutera olika frågor och han hade alltid goda råd att ge. Och så slutade han ofta med att säga "stå på dig jänta!".
Fälldin har även betytt mycket för nuvarande Centerledaren Annie Lööf, som sent på lördagskvällen fick beskedet om att Fälldin somnat in.
- Han hörde av sig till mig med handskrivna brev och kommenterade det politiska läget. Jag fick ett brev så sent som i juni. Han var väldigt uppmuntrande och omtänksam, säger Lööf till TT.
Enade borgerligheten
Bonden från Ångermanland blev historisk när han efter valet 1976 ledde den första borgerliga regeringen efter andra världskriget. I riksdagsvalet dessförinnan, 1973, hade Centerpartiet under Fälldin nått sitt bästa valresultat, 25,1 procent.
Hans största avtryck i Sveriges politiska historia är just att han bröt Socialdemokraternas långa dominans, säger författaren och journalisten Olle Svenning som har skrivit en biografi om Fälldin.
- Han var mannen som störtade socialdemokratin efter 40 år, det är hans stora gärning. Och att han enade borgerligheten.
Kärnkraftskritiker
Hans stora politiska projekt var engagemanget för landsbygden. Fälldin stod för ett slags civilisationskritisk linje, säger Svenning.
- Det var en drivkraft för hans kritik mot kärnkraften, att man var på väg att skaffa en teknik som kunde utplåna hela mänskligheten. Och så detta att man utarmade landsbygden, att man tog resurser från landsbygden och att den försvann undan för undan och blev fattigare – han skulle bli skräckslagen av det som hänt de senaste åren.
Många minns fortfarande Fälldins uttalande från 1976 – "ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag är beredd att dagtinga med min övertygelse", ett löfte om att inte ladda nya kärnkraftsreaktorer – som han dock backade ifrån.
Fälldin var också statsminister under ubåtskrisen hösten 1981, då en sovjetisk ubåt gick på grund i Karlskrona skärgård.
- Håll gränsen! löd hans bestämda order till överbefälhavaren.
Tidigare Moderatledaren Ulf Adelsohn, som satt i regering samtidigt som Fälldin, minns sin vän:
- Han var en härlig och rak person. Många trodde att han var långsam, men ingen kunde som han i en oneliner fånga en situation eller ett helt politiskt skeende.
Fick uppleva 90-årsdagen
Nyligen öppnades den förre Centerledarens privata arkiv för allmänheten. Fälldin var själv på plats när landsarkivet i Härnösand öppnades. Även Annie Lööf var på plats och höll inledningstalet.
- Han är och kommer alltid att vara en förebild, sade hon då.
Thorbjörn Fälldin blev 90 år. Lööf träffade honom för sista gången i samband med hans födelsedag i våras.
- Ett av hans mål var att få uppleva sin 90-årsdag, sade han. Och det fick han göra den 24 april, säger hon.
Fakta: Thorbjörn Fälldin
Thorbjörn Fälldin föddes den 24 april 1926 i Västby i Ångermanland.
Han har tre barn tillsammans med hustrun Solveig Fälldin.
Fälldin var riksdagsledamot 1958–1964 och 1967–1985.
1969 blev han förste vice ordförande i Centerpartiet och 1971 valdes han till partiordförande efter den legendariske partiprofilen Gunnar Hedlund.
Fälldin var statsminister 1976–1978 och 1979–1982 i olika borgerliga regeringskonstellationer.
I december 1985 lämnade Fälldin både riksdagen och posten som partiordförande och återgick till sitt lantbruk i Ramvik. Det hade huvudsakligen skötts av hans hustru Solveig under makens år som toppolitiker.
Han efterträddes som partiledare av Karin Söder.
Fälldin var därefter länge offentligt verksam, bland annat som ordförande i Televerkets/Telias styrelse 1988–1995.
Källa: NE
ANNONS