Flera ex-ministrar anser att Sverige måste bevilja de ensamkommande som kom till landet 2015 permanent uppehållstillstånd. Arkivbild.
Flera ex-ministrar anser att Sverige måste bevilja de ensamkommande som kom till landet 2015 permanent uppehållstillstånd. Arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Tidigare ministrar gör migrationsutspel

ANNONS

Inför den omdebatterade migrationsöverenskommelsen som ska slutas under sommaren mellan riksdagens partier kommer ett utspel från tidigare ministrar på olika sidor blockgränsen.

Hans Blix (L), Jan Eliasson (S) och Alf Svensson (KD) skriver i en debattartikel på Dagens Nyheter att Sverige bör ge permanenta uppehållstillstånd till de ensamkommande barn som kom in i landet under flyktingvågen 2015.

De menar att det skulle vara en del av att "stärka den svenska humaniteten" att låta de ungdomar som sökt asyl i Sverige innan de restriktiva temporära migrationslagarna infördes 2016 få permanent uppehållstillstånd. De skriver att när reglerna ändrades 2016 och började gälla retroaktivt, ändrades förutsättningarna från det tillfälle många sökte asyl. Och att gymnasielagen som kom på plats som plåster på såren för den förändring som skett tidigare har gjort asylärendena till en byråkratisk mardröm.

ANNONS

"Låt ungdomarna äntligen få andas ut, tryggt fortsätta sina liv här och bidra till Sveriges framtid. De – och många med dem – har väntat länge nog med detta", skriver de tidigare ministrarna i debattartikeln.

Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister. Arkivbild.
Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Alf Svensson (KD), tidigare biståndsminister. Arkivbild.
Alf Svensson (KD), tidigare biståndsminister. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl / TT
Hans Blix (L), tidigare utrikesminister. Arkivbild.
Hans Blix (L), tidigare utrikesminister. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS