Tonåringar anklagas för hemlös död

Två tonårspojkar anklagas för att ha mördat en hemlös man i Jönköping. Enligt åklagaren medger pojkarna att det använts ett visst våld mot mannen. Men den åtalade pojken nekar, och utredarna ser inget motiv för det misstänkta brottet.

ANNONS
|

I början av augusti hittades en hemlös rumänsk man död i en park i Huskvarna, som är en del av Jönköping. Nu åtalas en 16-årig pojke för att ha mördat mannen, tillsammans och i samförstånd med en annan person under 15 år.

Denna "annan person", en 14-årig pojke, är för ung för att åtalas eller straffas. I stället väcker åklagaren en så kallad bevistalan mot 14-åringen. Det är en rättsprocess där domstolen reder ut vad som hänt och ger en dom – men inte dömer till något straff.

I detta fall kommer åtalet och bevistalan att behandlas i samma rättegång, som startar i Jönköpings tingsrätt om drygt en vecka.

ANNONS

Förnekar brott

I andra hand, om domstolen kommer fram till att pojkarna inte mördat mannen, vill Linda Schön att de bedöms som skyldiga till synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Den åtalade 16-åringens advokat, Anders Tolke, skriver till TT att pojken helt nekar till de brott han anklagas för.

Enligt kammaråklagare Linda Schön visar polisens utredning att de två pojkarna var ensamma med den hemlöse mannen när mordet begicks. Andra ungdomar hade funnits på platsen tidigare, men lämnat den.

Det tycks ha blivit en utdragen dödskamp.

- De har utövat ett ganska omfattande våld, med både slag och sparkar. Det har även använts olika tillhyggen. Jag menar att utredningen visar att det pågått en längre tid, säger Linda Schön.

"Hänsynslöshet"

Hon anser att pojkarna visat synnerlig hänsynslöshet, bland annat genom att sparka mannen när han redan låg på marken. Han avled av inre blödning.

I förhör med polisen anses pojkarna i någon mån ha gjort vissa medgivanden.

- Respektive ungdom har lämnat en version av vad de menar har inträffat på platsen, och de innefattar viss våldsanvändning, säger Linda Schön.

ANNONS

En fråga är dock hittills helt obesvarad. Polis och åklagare har inte hittat något motiv för det misstänkta brottet.

- Det är naturligtvis något som har försökts. Men där har vi inte nått hela vägen fram, säger Linda Schön.

Åklagaren vill ännu inte säga något om vilket straff hon kan tänkas yrka på för den straffmyndige 16-åringen.

Många tips

I utredningen finns uppgifter om att den hemlöse även tidigare trakasserats av ungdomar, men åklagaren har satt fokus på händelserna då mannen avled.

När obduktionen visade att mannen mördats, fick händelsen stor uppmärksamhet. Det ledde till att utredarna fick många tips från allmänheten.

- Folk har hört av sig. Folk har ställt upp på förhör och lämnat viktiga uppgifter. Det har varit oerhört värdefullt, säger kammaråklagare Linda Schön.

Bevistalan mot 14-åringen väcks efter en begäran från socialtjänsten om att åklagare skulle ta ställning till möjligheten.

ANNONS
TT

Fakta: Bevistalan

Bevistalan kan väckas av åklagare vid domstol om ett allvarligt brott misstänks ha begåtts av någon som var under 15 år vid händelsen.

Det hålls rättegång och domstolen ger en dom om vad som bevisligen hänt. Men inget straff utdöms.

Det krävs ett särskilt initiativ, till exempel från vårdnadshavare eller socialnämnd, för att en bevistalan ska inledas.

ANNONS