Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En 18-årig man har knivhuggits till döds vid ett rån på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT
En 18-årig man har knivhuggits till döds vid ett rån på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Tre anhållna för dödligt knivrån

En 18-årig man har knivhuggits till döds vid ett rån i Göteborg. Två unga män och en flicka har anhållits misstänkta för mord.
Mannen och hans kompis var ute och promenerade när de blev attackerade av de här personerna, säger Thomas Fuxborg vid polisen.

Vid tvåtiden i natt blev två unga män i Göteborg under knivhot rånade på sina mobiltelefoner, en guldkedja och en väska av tre personer.

-I samband med knivhotet så blir en av dem knivhuggen och det slutar med att han blir allvarligt skadad, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

Mannen fördes till sjukhus, och tidigt på morgonen kom beskedet att hans liv inte gått att rädda.

Den andre rånade mannen klarade sig utan skador och med hjälp av hans vittnesmål kunde polisen spåra och gripa två män i 20-årsåldern och en 17-årig flicka. De hade då stöldgodset på sig.

Strax före klockan 16 på onsdagseftermiddagen meddelade polisen att de tre gripna hade anhållits, på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt rån.

Kände inte varandra

-Det hör inte till vanligheterna, det brukar inte sluta så här illa, säger Ben Wallin, gruppchef för grova brott vid polisen i Storgöteborg.

I de allra flesta fall avlägsnar sig gärningspersonen efter ett rån.

-Man brukar hota med vapnet och när man fått det man vill ha är det över. I det här fallet använder man ändå kniven, säger han.

Varför just det här rånet fick en så tragisk utgång är för tidigt att uttala sig om, enligt Ben Wallin.

Det finns inget som tyder på att gärningspersonerna och offren kände varandra sedan tidigare, enligt polisen.

Ovanligt brott

Enligt Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen och expert på dödligt våld, rör det sig om en sällsynt typ av dåd.

-Det är väldigt ovanligt att det sker rånmord på öppen gata i Sverige, och i hela Västeuropa över huvud taget. I vanliga fall sker det under inbrott eller liknande.

Ofta finns det inget direkt uppsåt att döda, enligt Granath. Våldet uppkommer av att gärningspersonen känner sig trängd eller hotad, eller vill imponera på sina kompisar genom att hämnas en kränkning.

Rån är ett typiskt ungdomsbrott och därtill ett storstadsfenomen. Grupprån är också vanligt bland ungdomar då de ofta vistas i gäng och pressar varandra, säger Granath. Däremot har våld i samband med rån minskat de senaste 20 åren.

-Det är inte det ekonomiska som motiverar dem att ta till grovt våld. Det är inte värt det. Man har inte så mycket kontanter på sig längre och mobiltelefoner är numera allmängods.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel instans bakom anhållandet av de misstänkta.

Anna Hansson/TT

Elias Arvidsson/TT

Joel Malmén/TT

En 18-årig man knivdödades i Göteborg.. Bild: Adam Ihse/TT
En 18-årig man knivdödades i Göteborg.. Bild: Adam Ihse/TT
Platsen för knivrånet där en 18-årig man dödades.. Bild: Adam Ihse/TT
Platsen för knivrånet där en 18-årig man dödades.. Bild: Adam Ihse/TT