Tre av fyra våldtäktsutredningar nedlagda

I vintras anmäldes fyra gruppvåldtäkter på kort tid i Malmö. Nu har tre av utredningarna lagts ned. Men anledningarna skiljer sig åt.

ANNONS
|

De anmälda gruppvåldtäkterna rev upp känslor och oroade grannar i områdena, det hölls en demonstration och polisen uppmanade kvinnor att inte gå ut ensamma. Nu har tre av fallen lagts ned.

I ett av fallen har det framkommit att anmälaren har ljugit. Kvinnan är nu polisanmäld för falsklarm.

Men att hitta på en sådan händelse hör inte till det vanliga, säger Viveka Smidvall, tillförordnad chef för sektionen för brott i nära relation, vid polisen i Malmö.

- Vi jobbar objektivt och samlar in all information som vi kan få via teknisk bevisning, vittnesmål och målsägandens berättelse, för att styrka det som sägs ha hänt, säger hon.

ANNONS

Oklara omständigheter

På samma sätt jobbar polisen gentemot en eventuell gärningsman, för att kunna styrka eller motbevisa det den misstänkta säger.

- Det är så vi måste jobba, vi får inte ha uppfattningen om att den ena eller andra ljuger. Vi ska ta fram det som talar för eller emot båda parterna.

I ett av fallen i Malmö kommer inte polisen vidare i utredningen och i det tredje råder "oklara omständigheter". I det sistnämnda har åklagaren varit tydlig med att anmälaren inte riskerar att polisanmälas.

Och målsägarberättelser som inte riktigt stämmer överens med bevis är inte att likställa med att någon ljuger, säger Viveka Smidvall.

- Det kan vara saker som har hänt som är så jobbiga att prata om att man inte vill, det är inte att ljuga. Det är svåra frågor och känsliga saker att prata om.

ANNONS

Få våldtäkter klaras upp

I fjol ökade antalet anmälda våldtäkter med tio procent, jämfört med året före. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes totalt 7370 våldtäkter 2017, och enligt siffror från första halvåret 2017 hade bara åtta procent av de våldtäkter som lett till polisutredning klarats upp.

Viveka Smidvall hoppas verkligen inte det är något som påverkar viljan att anmäla.

- Man måste veta att anledningen till att vi lägger ned inte är att vi inte tror på dem. Man ska absolut inte känna att ‘nähä de lägger bara ned, det är inte lönt att anmäla. Definitivt inte, man ska absolut anmäla, säger hon och poängterar att de aktuella fallen skedde i slutet av förra året och att utredningarna har pågått fram tills nu.

- Att vi ändå inte kommer fram till en gärningsman och därför måste lägga ned, det är tyvärr så i många ärenden, inte bara i våldtäktsärenden. Man hittar inte alltid bevisning som leder fram till gärningsmannen, säger Viveka Smidvall.

ANNONS
TT
ANNONS