Bild från häktningsförhandling mot mannen i mars 2019. Arkivbild.
Bild från häktningsförhandling mot mannen i mars 2019. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Tros ha spionerat för Ryssland – åtal väntas

En svensk man misstänks ha spionerat för Ryssland under flera års tid. Under hemliga möten med en rysk underrättelseofficer i Sverige tros han ha läckt information. Inom kort väntas åtal för spionage.

ANNONS

Den 46-årige mannen greps av säkerhetspolisen under ett möte på en restaurang i centrala Stockholm i slutet av februari förra året. Personen han träffade på restaurangen var anställd på den ryska ambassaden och hade diplomatstatus, men enligt Säpo var anställningen en täckmantel och diplomaten är egentligen en rysk underrättelseofficer. Tack vare sin diplomatiska immunitet gick ryssen fri.

I samband med gripandet sade Säpo att spaning bedrivits mot svensken under en längre tid och att flera möten har ägt rum. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått sedan 2017. Säpo har också uppgett att mannen har arbetat inom svensk högteknologisk industri.

Försökt dölja

– Han har med regelbundenhet träffat den ryske underrättelseofficeren och han har gjort det på så sätt att man har vinnlagt sig för att dölja de här mötena, sade Daniel Stenling, enhetschef på Säpos avdelning för kontraspionage, till TT i samband med gripandet.

ANNONS

Mannen har eget företag som erbjuder konsultverksamhet inom teknik och it och har doktorerat vid en av landets mest välkända tekniska högskolor. Han släpptes på fri fot i slutet av mars 2019.

Utredningen har alltjämt pågått och är nu ute på slutdelgivning hos mannen och hans advokat. Brottsrubriceringen mot mannen har ändrats från olovlig underrättelseverksamhet till spionage, vilket framgår av en skrivelse till tingsrätten.

– Det är riktigt, säger åklagare Mats Ljungqvist, som inte kan besvara ytterligare frågor med anledning av förundersökningssekretessen som råder.

– Jag vill inte berätta något om själva utredningen.

Målet har även flyttats från Stockholms till Göteborgs tingsrätt då mannen är bosatt där.

Räknar med åtal

Försvaret har nu möjlighet att säga sitt om den mycket omfattande utredningen.

– Det kan betyda att vi behöver vidta ytterligare utredningsåtgärder, eller så förklarar han att han är nöjd med utredningen. Därefter ska jag fatta beslut om åtal, så det är precis i slutfasen.

TT: Du räknar med att väcka åtal?

– Ja, det räknar jag med som utredningen nu ser ut.

Mannens advokat Taavi Tuula kan inte kommentera ärendet i nuläget.

– Jag kan inte säga någonting eftersom jag har yppandeförbud, säger han.

Den ryske diplomaten som pekades ut som underrättelseofficer lämnade Sverige 2019.

ANNONS

Marc Skogelin/TT

Fakta: Spioneri

Den som, för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet döms, vare sig uppgiften är riktig eller inte, för spioneri till fängelse i högst sex år.

Detsamma ska gälla, om någon i samma syfte obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift.

För grovt spioneri är straffskalan lägst fyra år och högst 18 år eller livstid.

Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om gärningen var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom eller henne.

Källa: Brottsbalken

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS