Det har gått ett år sedan kravet på att hästar ska registreras infördes. Men bara en tredjedel finns i registret, enligt Jordbruksverket.
Det har gått ett år sedan kravet på att hästar ska registreras infördes. Men bara en tredjedel finns i registret, enligt Jordbruksverket. Bild: Patrik Lundin / SvD / TT

Trots regler - få hästar registrerade

ANNONS

Sedan ett år, oktober 2021, ska alla hästar i Sverige vara registrerade hos Jordbruksverket för att underlätta smittspårning vid utbrott av hästsjukdomar. Trots det har bara omkring 30 procent av landets cirka 350 000 hästar registrerats. Det rapporterar P4 Sjuhärad.

Enligt reglerna ska alla platser och anläggningar som har hästar registreras, liksom vilka hästar som finns där.

David Slottner, handläggare på Jordbruksverket, säger till radion att myndigheten har försökt att informera om reglerna. Men de kan till exempel inte skicka brev till alla hästanläggningar eftersom de inte vet var dessa finns.

– Om det kommer en sjukdom har vi ingen chans att göra någonting om vi inte har registret på plats med korrekta uppgifter, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS