Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska isvägar har allt kortare säsong. Arkivbild.

Tunnare is förkortar vägarnas livstid

Att ta bilen över sjön och låta isen tjäna som väg är en vinterspecialare som praktiseras bland annat på jämtländska Storsjön, Sveriges femte största insjö. Men säsongen för vinteråkande blir allt kortare.

Med ett allt varmare klimat har isarna blivit tunnare med åren och tiden man kan hålla isvägarna öppna förkortats. Numera öppnas isvägarna i Jämtland en månad senare än på 1970-talet och håller öppet hälften så lång tid.

På 1970- och 80-talet hade vi i slutet av mars isar som var mellan 70 och 100 centimeter tjocka – nu är de runt 40, konstaterar Kjell Eriksson på Trafikverkets sajt. Eriksson är distriktschef i Jämtland på Färjerederiet, en enhet inom Trafikverket som ansvarar för tre isvägar i Norrbotten och fyra i Jämtland.

Konkret klimateffekt

David Bastviken, miljöprofessor vid Linköpings universitet, är bekymrad över utvecklingen – men inte alls förvånad, eftersom den stämmer väl överens med alla andra klimatindikatorer:

- Det här är en väldigt tydlig och konkret klimateffekt.

De tunna isarna är kopplade till temperaturerna, och det finns en internationell trend med allt kortare istid på sjöarna.

- Det här innebär att planetens klimat förändras. När man pratar om klimatförändringar så tittar man inte bara på temperaturer, utan på en mängd olika indikatorer. Det här är en sådan indikator som nu börjar bli väldigt tydlig. Man ser dramatiska förändringar jämfört med 70- eller 80-talet, säger han.

Allas ansvar

"En överväldigande majoritet av alla forskare" är i dag överens om att det är människans utsläpp av växthusgaser som ligger bakom den här förändringen, enligt Bastviken. FN:s internationella klimatpanels (IPCC) rapport 2007 visade att man inte kunde förklara förändringarna om man bortsåg från människans påverkan, vilket ledde till att debatten förändrades.

- Vi måste göra så mycket vi kan så fort vi kan, helt enkelt. Det går alldeles för långsamt, säger han.

Alla – inklusive producenter, politiker och konsumenter – behöver ta ansvar, anser Bastviken.

"Det accelererar"

Så hur snabbt går egentligen klimatförändringarna och hur snabbt tunnas isarna ut?

- Det går i en takt som hänger ihop med de andra klimatindikatorerna och flera indikatorer visar att det går snabbare och snabbare. Det accelererar, säger han och lägger till:

- Vissa indikatorer påverkas snabbare, andra långsammare. Vissa har mer variation mellan åren än andra, så man kan inte titta på enstaka år utan vi behöver långa tidsserier.

Han vågar inte sia om hur tjock isen kommer att ligga på de svenska sjöarna i framtiden, men är övertygad om att säsongen för isvägar kommer att fortsätta att förkortas.