Tur eller otur avgör valet

Det preliminära valresultatet är just nu så jämnt att otur eller tur med avrundningar kan avgöra vilket block som blir störst. Onsdagen kan bli en riktig valrysare. De runt 200 000 utlandsröster och sena förtidsröster som då räknas kan få mandat att hoppa över.

ANNONS

- Just nu har Alliansen haft lite otur med avrundningarna, säger Svante Linusson, matteprofessor på KTH och tidigare expert åt Valprövningsnämnden.

I nuläget har såväl Moderaternas som Liberalernas och Centerpartiets andel röster procentuellt avrundats nedåt, vilket gör att de tappar det sista mandatet åt fel håll. I motsvarande mån har Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas röstandel avrundats uppåt, enligt Svante Linusson.

Kan svänga

I antal skiljer det för närvarande 29053 röster till de rödgrönas fördel emellan blocken. Om de sista runt 200000 rösterna, bland annat utlandsröster och sena förtidsröster, som sluträknas på onsdag alternativt senast torsdag, trillar in till allianspartiernas favör kan det få det nuvarande mandatläget 144–142 till de rödgrönas fördel att förändras. Resultatet mellan blocken är så jämnt att avrundningar helt enkelt kan avgöra valet.

ANNONS

- Ja, det kan det absolut göra, säger Svante Linusson.

Det är inte ens säkert att det block som får flest antal röster också får fler mandat i riksdagen än motståndarsidan.

På måndagskvällen hoppade ett mandat över från C till SD sedan en felräkning uppmärksammats. Men marginalen var extremt liten, sju röster, enligt Svante Linusson. Det gör att SD i nuläget har haft tur med en avrundning uppåt.

Flest röster ingen garanti

Men trots allt, baserat på tidigare val är det inte troligt att de sent räknade rösterna kommer att kasta om mandatfördelningen mellan blocken, däremot inom blocken. Svante Linussons analys är att S tappar ett mandat till MP, som vid tidigare val fått förhållandevis många av onsdagsrösterna. Samtidigt kan det bli så att SD tappar ett mandat till något av allianspartierna och att det hoppar ett mandat inom Alliansen.

Å andra sidan kanske de rådande valvindarna, där MP gått svagt, ruckar på tidigare mönster.

TT

Fakta: 144–142

Mandatläget just nu:

Rödgröna (S, MP och V), 144 mandat

Alliansen (M, KD, C och L), 142 mandat

SD, 63 mandat

Källa: Valmyndigheten

ANNONS