Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett område vid polishuset i Linköping utrymdes efter larm om ett misstänkt farligt föremål. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tusentals påverkas efter larm om föremål

Flera hundra personer, varav ett 40-tal gamla och sjuka, har fått evakueras från Garnisonsområdet i Linköping sedan ett misstänkt farligt föremål hittats.
Evakueringen har pågått sedan fyratiden på måndagseftermiddagen och cirka 3 000 personer påverkas då de inte kan vistas i sina hem.

– Evakueringen är inte helt avklarad ännu. Jag hoppas att den ska vara det inom kort, säger Erik Terneborn, presstalesperson vid polisen, till TT vid 23-tiden.

Först när samtliga boende har lämnat området kan bombskyddet oskadliggöra det misstänkta föremålet. Enligt Aftonbladet ska föremålet vara en moped med misstänkt sprängdeg.

– Vi kan inte kommentera vad det är för föremål, säger Erik Terneborn.

Stulet föremål

Föremålet var stulet och skulle på måndagseftermiddagen återlämnas till ägaren när man upptäckte att det påverkats på ett sätt som såg farligt ut. Nationella bombskyddet kallades till polishuset, och efter undersökning lät bombskyddet utrymma delar av Garnisonsområdet.

Evakueringen tog tid eftersom det finns ett äldreboende med gamla och sjuka i området. Enligt Fredrik Kliman, presschef vid Linköpings kommun, har 31 personer flyttats till Universitetssjukhuset och ytterligare nio har fått plats på andra äldreboenden.

Det finns också ett hem för ensamkommande, och de 20-tal ungdomar som bor där har fått plats på andra hem.

– Det finns också vanliga privatbostäder där det bor människor i behov av hemtjänst. Så totalt har vi ansvar för ett 70-tal personer, säger Fredrik Kliman till TT.

Trygghetspunkt

Utöver dessa har flera hundra boende, utan omsorgsbehov, fått lämna sina hem. Linköpings kommun har upprättat en trygghetspunkt i Ryttargårdskyrkan för de privatpersoner som inte kan komma till sina bostäder. Det finns också möjlighet att övernatta i lokaler och bostäder som kommunen upplåter.

Totalt påverkas cirka 3 000 personer av händelsen.

– Det är inte så många som är evakuerade. De flesta av dem är människor som inte kan återvända hem på grund av avspärrningar, säger Erik Terneborn.

En anmälan om förberedelse till farlig ödeläggelse har upprättats men ingen är misstänkt för brott.