Läkemedelsverket har bestämt att två apotek måste stängas på grund av allvarliga brister. Arkivbild.
Läkemedelsverket har bestämt att två apotek måste stängas på grund av allvarliga brister. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson /TT

Två apotek stängs – "allvarliga brister"

Läkemedelsverket har beslutat att stänga två apotek i Stockholm.
– Det har framkommit en rad allvarliga brister som gör att man behöver stänga tillfälligt, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket.

ANNONS

Beslutet är ytterst ovanligt. Läkemedelsverket har endast fattat beslut om tillfällig stängning "två, tre" gånger förut, sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009. Vad bristerna rör sig om i detalj, vill myndigheten inte berätta med hänvisning till sekretess.

– Det är grundförutsättningar som inte finns för att driva ett apotek. Det är avvikelser från regelverket, säger Annika Babra.

Vid tidigare stängningsbeslut har det rört sig om säkerheten för enskilda.

– Då har vi sett att det har varit fara för patientsäkerheten, och det gör att vi fattar de här snabba besluten.

TT: Har ni sett faktiska konsekvenser för enskilda hos de två apotek som nu stängs?

ANNONS

– Vi har inte fått rapporter om att någon har kommit till skada.

Apoteken som nu stängs drivs av företaget Fridhemsplans Apotek AB och heter S:t Eriks Apotek och Al-Wasty Apotek i Sätra. Verksamheterna riskerar böter om de ändå skulle hålla öppet. Det handlar då om 200 000 kronor per tillfälle som myndighetens beslut överträds.

Läkemedelsverket har inte gjort någon polisanmälan.

– Det är inget som vi fattat beslut om i nuläget, säger Annika Babra.

TT har sökt företaget som driver apoteken.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS