TV4 fälls – Keno- och Lottodragningarna anses vara reklam

TV4:s program med Keno- och Lottodragningar är reklam. Det menar Granskningsnämnden, som fäller tv-kanalen för sändningarna.

ANNONS
|

Programmen där de rätta Keno- och Lottoraderna presenteras har varit stående inslag i TV4. Men de bryter mot bestämmelserna, slår Granskningsnämnden för radio och tv fast i ett nytt beslut.

Spelbolaget Svenska Spel har stått för kostnaderna för programmen som dessutom renderat i en extra ersättning till TV4, enligt Granskningsnämnden. Medan TV4 kallat betalningarna för sponsring handlar sändningarna snarare om reklam i lagens mening, slår nämnden fast.

”TV4 gör en annan bedömning, men vi får nu analysera det här beslutet”, skriver TV4 i ett mejl till GP.

I övrigt vill bolaget inte kommentera Granskningsnämndens beslut.

Sändningen inte avskild

Enligt bestämmelserna i radio- och tv-lagen behöver reklamsändningar tydligt märkas upp som marknadsföring, som skiljer dem från det övriga innehållet.

ANNONS

”Eftersom det inte fanns någon sådan signatur som tydligt skiljer denna reklam från det övriga innehållet har en överträdelse skett”, skriver Granskningsnämnden i ett pressmeddelande.

Skrapningen av Triss är okej

Nämnden kräver nu TV4 på en särskild avgift till följd av överträdelsen, och ärendet har därför lämnats över till förvaltningsrätten.

En annan spelform som får utrymme i TV4 är Triss, som skrapas i Nyhetsmorgon. Granskningsnämnden har tidigare prövat de inslagen vid två tillfällen. Man har då kommit fram till att de inte stred mot bestämmelserna, bland annat då TV4 inte fick ersättning för skrapningarna.

LÄS MER:Minskade intäkter för Svenska spel

LÄS MER:Ett samtal kan räcka när spelandet går överstyr

LÄS MER:Här är Göteborgs tio största spelvinster genom tiderna

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS