Populära stränder lockade många besökare under första veckan i augusti. Arkivbild.
Populära stränder lockade många besökare under första veckan i augusti. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Tylösand lockade i augusti – stor ökning

Värmen är tillbaka och i och med det ökar trycket på stränder och populära semesterorter. Telias rörelsedata visar en ökad aktivitet kring sommardestinationerna förra veckan jämfört med samma vecka förra året.

ANNONS

Aktiviteten runt Tylösand ökade kraftigt under vecka 32 i år jämfört med samma vecka förra året. Telias data som analyserar svenskarnas resemönster visar en ökad aktivitet med 80 procent i området. Samma mönster syns även i andra områden med populära stränder.

Förutom Tylösand har det även varit fler som rört sig i området kring Falsterbo, Böda sand och Pite havsbad. Minst ökning var i närheten av Sudersand på Fårö, där var ökningen fem procent förra veckan jämfört med samma vecka förra året.

Sämre väder 2019

Telia har jämfört aktiviteten kring stränderna för sommarveckorna förra året och jämfört dem med aktiviteten i år. Enligt den analysen hade både vecka 31 och vecka 32 förra året lägre aktivitet än tidigare i Tylösand och Falsterbo – något som skulle kunna tyda på sämre väder 2019. I år gick istället aktiviteten upp vecka 31 och 32 jämfört med tidigare på sommaren.

ANNONS

– Vädret är säkerligen en faktor när det gäller just stränderna och även längs Bohuslänskusten och kommunerna i Stockholmstrakten som är typiska sol- och semesterdestinationer, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Snart normalläge

Telias statistik visar ett ökat resande mellan till exempel Stockholm och Ekerö med 27 procent och mellan Nacka och Värmdö där ökningen ligger på plus 15 procent. På Ekerö har även aktiviteten inom kommunen ökat med 26 procent under veckan. Vaxholm står också ut i statistiken med en aktivitetsökning på 22 procent under vecka 32 i år jämfört med förra året. Karlsborg och Sotenäs, även de populära semesterorter, visade en ökad aktivitet inom kommunerna.

Sakta men säkert börjar resandet mellan regioner och kommuner närma sig 2019 års nivåer, vecka 32 har resandet minskat med elva procent både mellan regioner och kommuner.

– Det är inte så långt i från normalläget, konstaterar Kristofer Ågren.

Emilia Söderholm/TT

Fakta: Telias definitioner av aktivitet och resa

En aktivitet är när telefonen är stillastående 20 minuter i samma kommun. En resa är en förflyttning inom eller mellan kommuner eller regioner. En resa slutar när man uppnått 50 minuter stillastående efter förflyttning från ursprungsområdet.

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS