Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

UD, utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.
UD, utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

UD avråder från alla resor till Iran

Sveriges utrikesdepartement avråder från och med torsdagen från alla resor till Iran. Avrådan gäller hela landet tills vidare.

UD motiverar sitt beslut med att det mot bakgrund av läget och kommande högsäsong för resor vill betona de risker som är förenade med att resa till Iran just nu.

"UD anser därmed att det finns anledning att skärpa avrådan till att omfatta alla resor till Iran. Den allmänna säkerhetssituationen i Iran är fortsatt svårbedömd och osäker. Flera andra länder har en liknande nivå på sin avrådan.", skriver UD :s presstjänst till TT.

Sämre läge för svenskar

Sedan slutet av april har UD avrått från UD icke-nödvändiga resor till landet. Då meddelade UD att anledningen var "missnöjesyttringar" mot bland annat Sverige.

Det beslutet motiveras också med att det råder ett allmänt försämrat säkerhetsläge för just svenskar i Iran.

"På senare tid har missnöjesyttringar riktade mot Sverige och andra europeiska länder tilltagit. Iran har på olika sätt gett uttryck för sitt missnöje mot en pågående rättegång mot en iransk medborgare i Sverige", skrev UD:s presstjänst i ett mejl till TT den 28 april.

Godtyckliga gripanden

Den iranska medborgaren är en 61-årig man som åtalats för grovt folkrättsbrott och mord begångna i Iran med anledning av massavrättningar i landet 1988. Rättegången avslutades i början av maj. Domen väntas meddelas den 14 juli.

UD har även varnat för att Iran kan komma att godtyckligt gripa utländska medborgare som befinner sig i landet. I en bedömning av det allmänna säkerhetsläget skriver departementet att det iranska rättsväsendet inte är oberoende, och att "ordningsmaktens verksamhet och tolkning av lagen kan vara egenmäktig."