En chef på utrikesdepartementet har sagt upp sig efter att anklagelser mot honom om sexuella trakasserier. Arkivbild.
En chef på utrikesdepartementet har sagt upp sig efter att anklagelser mot honom om sexuella trakasserier. Arkivbild.

UD-chef säger upp sig efter sexanklagelser

En chef på utrikesdepartementet har sagt upp sig efter anklagelser om att han trakasserat en kollega.

ANNONS
|

Chefen anmäldes till regeringskansliets ansvarsnämnd för "kränkningar av sexuell natur" den 4 september i år. Fyra dagar senare lades anmälan ner – chefen hade själv sagt upp sig med omedelbar verkan, skriver flera medier.

Personalchefen Lena Nordström höll ett samtal med chefen i augusti i år där hon "underströk det oacceptabla" och lät meddela att arbetsrättsliga åtgärder kunde komma att vidtas, skriver DN.

Sedan januari 2015 har UD:s personalenhet hanterat två fall av sexuella trakasserier som behövt någon utredande åtgärd, och i båda fallen har åtgärder vidtagits, skriver regeringen i ett pressmeddelande , som bland annat utrikesminister Margot Wallström publicerar på Facebook.

ANNONS

Personalenheten har också hanterat ett fall på utlandsmyndigheter under den perioden. UD beskriver att det råder "nolltolerans mot trakasserier och kränkande särbehandling" på departementet såväl som övriga regeringskansliet.

- Bara det att det här har förekommit är illa, på utrikesdepartementet är det ju nolltolerans. Jag utgår från att UD hanterar det här skyndsamt, säger Anita Engvoll, fackordförande på regeringskansliet, till Expressen.

TT
ANNONS