Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den gripne svensken misstänks för försök till dataintrång och kopplingar till Julian Assange. Arkivbild.

UD i möte med ambassadör om gripen svensk

UD träffade på tisdagen Ecuadors ambassadör för att bringa klarhet i anklagelserna mot den gripne svensken i Quito. Samtidigt ökar kraven på att Sverige ska agera i frågan.

Den svenske mannen greps i Ecuadors huvudstad Quito för drygt två veckor sedan och misstänks för samröre med Wikileaksgrundaren Julian Assange. På tisdagen träffade UD Ecuadors ambassadör i Sverige för att få mer information om varför svensken har gripits.

- Vi begärde ett möte dels för att få veta vad han är anklagad för och för att vi ville få mer information om rättsprocessen. Vi underströk för ambassadören att vi har ett tydligt konsulärt uppdrag gentemot vår medborgare, säger Patric Nilsson, presschef på UD till TT.

"Dialog med anhöriga"

Huruvida mötet har bringat klarhet i fallet vill UD inte gå in på. Man vill heller inte säga något om vad som händer härnäst.

- Vi kommer inte att gå in på ytterligare detaljer om vad som sades vid mötet. Vi är måna om att ha den dialogen med anhöriga.

Samtidigt kräver flera internationella personer i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige agerar för att få svensken frisläppt, skriver Dagens Nyheter.

Brevet har undertecknats av bland andra skådespelaren Pamela Anderson, professorn Noam Chomsky och författaren Arundhati Roy.

Bekräftar brev

"Vi är övertygade om att missförståndet om vem NN (gripne svensken, reds anm) är och vad han gör snabbt kan redas ut. Det svenska samhället och den svenska regeringen är kända världen över som aktiva försvarare av mänskliga rättigheter och yttrandefrihet”, står det i brevet.

UD bekräftar för TT att man har fått brevet, men mer än så vill man inte kommentera.

- Vi vill ha den dialogen med anhöriga, säger Patric Nilsson.

Den gripne mannen förnekar att han gjort något brottsligt. Hans familj har i ett öppet brev krävt att UD agerar.