UD känner till vad som hänt Gui Minhai

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har återigen gripits i Kina, enligt hans dotter Angela Gui. Utrikesdepartementet känner till händelsen, säger en talesperson till TT.

ANNONS
|

Enligt dottern greps Gui Minhai i lördags av omkring tio civilklädda poliser när han befann sig på ett tåg mot huvudstaden Peking för en medicinsk undersökning på Sveriges ambassad, skriver The New York Times.

Poliserna steg på tåget när det stannade vid en station, och förde sedan bort förläggaren, enligt Angela Gui. Gripandet ska ha skett inför ögonen på två svenska diplomater som är verksamma vid konsulatet i Shanghai.

- Gruppen som bestod av omkring tio män i vanliga kläder bara kom in och tog honom av tåget och förde iväg honom, säger Angela Gui till NYT.

ANNONS

- Jag antar att de måste ha ställt till med en scen, säger hon.

UD: "Största allvar"

Utrikesdepartementet bekräftar att någonting hänt Gui Minhai i lördags, men vill inte gå in detaljer.

- Den svenska regeringen har full kännedom om vad som har hänt den svenska medborgaren Gui Minhai under lördagen den 20 januari. Och sedan dess hanteras händelserna med största allvar och kraftfulla åtgärder har vidtagits på hög politiskt nivå, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD, till TT.

- Vi står i löpande kontakt med kinesiska företrädare som utlovat omedelbara besked om Gui Minhais nuvarande situation, tillägger han.

UD vill dock inte gå in på om man ännu har fått någon återkoppling från kinesiska myndigheter.

ANNONS

"En chock"

Angela Gui säger till Radio Sweden i Sveriges Radio att hon oroar sig för sin pappas situation.

- Trots att jag inte är helt överraskad så var det såklart en chock. Jag är väldigt rädd att det innebär att hans tid i Kina blir ännu mer utdragen. Jag är väldigt orolig över att jag kanske inte får prata med honom igen på ett väldigt långt tag, säger dottern till Radio Sweden.

Medicinsk undersökning

Efter gripandet ska kinesiska myndigheter ha meddelat svenska diplomater att Gui Minhai misstänks för att ha delat hemligstämplad information med svensk ambassadpersonal, och för att han träffat dem utan tillstånd, skriver NYT.

Dottern säger att hon inte har fler detaljer om själva händelsen.

- Jag vet bara att saker och ting har tagit en väldigt drastisk vändning mot det dåliga, säger Angela Gui till tidningen.

ANNONS

Minhai skulle undersökas på ambassaden eftersom han har uppvisat symtom på att ha drabbats av sjukdomen ALS, skriver tidningen.

TT

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

ANNONS