Unikt torgmöte i Jönköping

Han har tillsammans med efterträdaren Göran Hägglund kallats in för att ge Ebba Busch Thor en extra skjuts i valspurten.

ANNONS
|

Vädret är höstsnålt, regnet hänger i luften och gårdagens stormvindar har bedarrat bara några timmar tidigare. Människor har samlats i god tid utanför pingstkyrkan på Västra torget i Jönköping. Det är inget vanligt torgmöte med en partiledare. Det är faktiskt ett unikt möte.

Tre partiledare som tillsammans spänner över 45 år av ledarskap i ett parti ska för första gången uppträda tillsammans i en valrörelse.

För det är Kristdemokraternas partiledare under åren 1973 till 2004, Alf Svensson, som ska komma. Och med honom efterträdaren Göran Hägglund och nuvarande partiledare Ebba Busch Thor.

Tycks ha vänt

Inget annat parti kan ställa upp med en sådan trio i dag med den samlade erfarenheten.

ANNONS

Sedan Alf Svensson toppade valresultatet för 20 år sedan med 11,8 procent har det dock bara gått utför. Göran Hägglund lyckades aldrig bromsa fallet utan lämnade ifrån sig 4,6 procent när Ebba Busch Thor tog över 2015. Och under hennes tre år har KD vid ytterst få tillfällen över huvud taget legat över fyra procentsspärren.

Men nu tycks det i valrörelsens sista skälvande veckor ha vänt. Partiet hamnar i flera mätningar på betryggande avstånd ovanför spärren.

- Hon är ju väldigt duktig, flink och aldrig svarslös. Hon svarar ju innan de ens hunnit fråga, säger Alf Svensson, när TT får en pratstund strax innan mötet ska börja.

Ett rött skynke

Svensson är populär men inte okontroversiell i partiet. För en del mer högerlutande, unga kristdemokrater är han precis som Fredrik Reinfeldt är för många moderater ett rött skynke. Orsaken är att han inte gillar pratet om stängda gränser och att vi nu tagit emot tillräckligt många flyktingar.

- Jag förstår väl att vi inte kan ta emot alla. Men det är när man säger att vi inte behöver fler som jag reagerar. Då har man satt en prislapp på människor. Om en utbombad mamma med småbarn knackar på dörren, kan vi inte svara att vi inte behöver fler, säger Alf Svensson.

ANNONS

Annars har han samma käpphäst som nuvarande partiledare. Det är de grundläggande värderingarna som är avgörande när det gäller.

- Det handlar om civilisationens och demokratins grundvärderingar, och de har vi från kristendomen, säger han.

Allas lika värde

Men han är fullt medveten om att värderingsdiskussionen kan spåra ur i ren populism. Ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, Christian Carlsson, föreslog nyligen i en debattartikel att flyktingar som inte kan anpassa sig till våra värderingar ska erbjudas hjälp för att återvända.

- Den artikeln tyckte jag inte om alls, biter Alf Svensson av.

Efter att blåsorkestern Pelles Stompers värmt upp publiken, som nu hunnit bli ganska stor på det trånga marknadstorget, äntrar de tre scenen. Sorlet från publiken avtar.

- Jag tillhör inget parti och jag är inte religiös, men jag gillar de här tre. De kristna värderingarna, alla människors lika värde, det tänder jag på, säger Kristin Väihan, 82 år, till TT.

ANNONS

- Det är helt otroligt roligt att få vara här med dig, Ebba. Du är ju som en raket, säger Alf Svensson från den lilla scenen.

- Och det är trevligt att se dig också, Göran, lägger han till.

Höj din röst

Det blir inga politiska utspel från partiledaren. Det är heller inte poängen med det här torgmötet. Allt kretsar kring det där grundläggande, som kristdemokrater gärna framhåller att de är den enda riktiga garanten för.

- Mitt enskilt viktigaste budskap är: höj din röst för dem som inte kan höja sin röst, säger Busch Thor.

Göran Hägglund uppmanar människorna att gå och rösta, helst på KD, men framför allt att rösta. Han hinner få fram ett budskap, som skulle kunna tolkas som riktat till partiledaren.

ANNONS

- Vi behöver en Alliansregering som har en majoritet i riksdagen, säger han.

Efteråt vill han inte utveckla hur det passar ihop med Busch Thors vilja att bilda en Alliansregering även om de rödgröna blir större.

- Det där överlåter jag till de andra, säger han.

TT

Fakta: Svensson, Hägglund och Busch Thor

I Sverige är Kristdemokraternas Alf Svensson, född 1938, den person som varit partiledare under längst tid, 1973–2004. Han satt i riksdagen i två omgångar, 1985–1988 och 1991–2009 och var biståndsminister under regeringen Bildt 1991–1994. Åren 2009–2014 var han KD:s representant i Europaparlamentet.

Göran Hägglund, född 1959, var politisk sekreterare åt Alf Svensson under dennes första vända i riksdagen och tog över som partiledare 2004. Hägglund kom in i riksdagen 1991 och var socialminister i Alliansregeringen 2006–2014. I slutet av 2011 ifrågasattes han som partiledare för KD och utmanades av Mats Odell, som dock förlorade kampen. I januari 2015 meddelade han att han avgår som partiledare.

Ebba Busch Thor, född 1987, valdes enhälligt till Kristdemokraternas partiledare, den första kvinnliga, vid partiets extra riksting den 25 april 2015. Hon har tidigare varit kommunalråd i Uppsala. Hon sitter inte i riksdagen.

Källa: NE med flera.

ANNONS