Det väntas bli höga temperaturer och sol i nästa vecka.
Det väntas bli höga temperaturer och sol i nästa vecka. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden.
– Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS
|

De senaste dagarna har större delen av Sverige varit i ett högtrycksdominerat väderläge. Och det kommer ligga kvar över överskådlig tid.

– Det är i början av vecka 25 som det möjligen börjar luckras upp, men det ligger en osäkerhet runt den prognosen eftersom den är långt fram i tiden, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Högtrycket gör att det torra och soliga vädret kommer ligga kvar och det kommer i princip inte vara några avvikelser från sol eller klart väder. Varken dag- eller nattetid.

– Det som bryter trenden är i morgon, på söndag eftermiddag. Då närmar sig en kallfront västerifrån som kommer passera över norra Norrland. Men det ser ut som att den, i huvudsak, för med sig tätare moln och lätt regn i delar av fjällkedjan.

ANNONS

Erik Höjgård-Olsen fortsätter:

– Men förutom det regnet är det i princip uppehåll i hela Sverige. Det kan bli lite lättare skurar eller något stackmoln men generellt svårare att få betydande nederbörd.

Från och med tisdag väntas temperaturer uppemot 25 grader i Götaland, Svealand och Gävleborgs län. Sedan kommer temperaturerna röra sig längre norr ut.

– Detta kommer bestå under fredag, lördag och kanske söndag. Då kan temperaturen stiga ytterligare, mot 30 grader.

Det innebär att det kan bli en värmebölja i Sverige nästa vecka – det vill säga att vi haft en period med minst 25 grader under minst fem dagar.

– På lördag nästa vecka kan vi konstatera om vi haft en värmebölja eller inte.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS