Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frigivna Lam Wing-kee bredvid en affisch på Gui Minhai i Hongkong. Arkivbild.

Uppgift: Gui Minhai har kontaktat familjen

Den svenske förläggaren Gui Minhai uppges ha ringt till sin dotter, efter beskedet om att han släppts från kinesiskt fängelse, och ska befinna sig med sin fru. Men det är fortfarande oklart om han är helt fri.

- Jag kan bekräfta att Gui Minhai ringt till Angela (Gui) under 40 minuter under gårdagen, säger Jojje Olsson, som arbetar med en bok om fallet, till TT.

Jojje Olsson betonar samtidigt att det ännu inte är säkert att Gui Minhai kan betraktas som helt fri.

- Han sade att han var frisläppt, men att han fortfarande behövde polistillstånd till Europa, vilket innebär att han fortfarande inte är fri. Och det är mycket kvar som behöver klargöras.

"Vill återvända"

Uppgiften om att Gui Minhai sagt att han släppts från sin fångenskap kom först via vännen, tillika kinesiske dissidenten, Bei Ling, som twittrade om saken.

Bei Ling uppger också att Gui Minhai just nu befinner sig med sin fru i staden Ningbo i östra Kina och att han under de senaste dagarna träffat sin mor och sina äldre systrar, säger Jojje Olsson.

- Han vill nu återvända till Europa när han fått tillstånd från polisen och när han tillbringat lite tid med sin familj, säger Jojje Olsson.

Tystnad från UD

TT har sökt UD för en kommentar.

Enligt kinesiska myndigheter släpptes Gui Minhai ur ett kinesiskt förvar i Ningbo den 17 oktober. Detta då han avtjänat sitt straff för den trafikolycka han officiellt sett varit anklagad för.

UD har bekräftat att man fått besked från Kina om att han släppts, men att man arbetar för att få fram mer information.

Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand den 17 oktober 2015. Ungefär samtidigt försvann också fyra av hans kollegor, som senare släppts. De arbetade på ett förlag och i en bokhandel i Hongkong, som gav ut känslig politisk populärlitteratur om den kinesiska ledningen.