En amerikansk transporthelikopter på Gotland vid en tidigare övning 2017. Arkivbild.
En amerikansk transporthelikopter på Gotland vid en tidigare övning 2017. Arkivbild. Bild: Karl Melander/TT

USA-förband deltar i svensk övning

Svenska och amerikanska förband ska öva tillsammans i svensk skärgård. Marin-, flyg- och markförband deltar.

ANNONS

Om några veckor kommer amerikanska soldater, båtar och flyg att ingå i en svenskledd övning som äger rum längs Östersjökusten i södra och mellersta Sverige, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Syftet är att stärka Försvarsmaktens förmåga att snabbt kunna genomföra insatser tillsammans med andra.

Huvuddelen av övningen kommer att ske till sjöss och i luften.

Enligt Försvarsmakten anlände amerikanska soldater och båtar till Karlskrona redan för ett par veckor sedan för att träna navigering i skärgårdsmiljö.

"Svensk skärgård är både komplex och utmanande, särskilt under höstmånaderna när vädret kan ge hårda vindar och kraftiga vågor", står det på hemsidan.

I övning deltar även delar ur USA:s specialförband, samt amerikanska CV-22 B Osprey, som är en kombination av ett flygplan och en helikopter.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS